Europol hoiatab

ÄP 21. detsember 2001, 00:00

Eurotsooni 12 riigis veetakse alates septembrist kuni aasta lõpuni pankadesse laiali ligemale 15 miljardit rahatähte ja 50 miljardit münti. Euroopa Liidu politsei Europol on juba hoiatanud, et euroraha suured kupüürid hõlbustavad finantskuritegusid ning võimaldavad kergemini raha portfellis üle piiri vedada. Suurte koguste sularaha transportimine suurendab varguste riski hoolimata sellest, et rahalaevade saabumise ajad ja kulgemise teekonnad hoitakse suurimas saladuses. Elu näitab, et sellised andmed lekivad.

Karta on, et vaid veidi pärast euroraha trükimasinate käivitamist olid juba käed tööd täis ka valerahameistritel. Ehtsa euroraha tunneb ära hologrammide ja vesimärkide järgi, millele lisanduvad veel mitmed rahatähte võltsimise eest kaitsvad vahendid.

Suurbritannias, Rootsis ja Taanis jääb käibele oma valuuta. Briti peaminister Tony Blair lükkas 23. novembril ümber teated, nagu läheks Suurbritannia eurole üle aastal 2005. Blairi sõnul ei panda paika ühtki kindlat tähtaega, kuid valitsuse seisukoht on, et euro kasutusele võetakse. Rootsi peaminister Göran Persson ütles agentuurile TT, et Rootsi peaks minema euro sularahale üle siis, kui Suurbritannia seda teeb. Olukord, kus britid hääletavad eurotsooniga liitumise poolt ja Rootsi jääb sellest välja, pole Perssoni sõnul mõeldav. Taanlased loobusid aprillis referendumil euro sularaha kasutuselevõtust.

Üks verstapost ühisraha tutvustamise teel oli 30. august, kui Euroopa Keskpank avalikustas eurosedelite välimuse ja turvategurid ning ühisrahast sai reaalselt hoomatav asi. Seni on Euroopa ühisraha tutvustav kampaania maksma läinud 80 miljonit eurot.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing