Peep Sooman • 29. jaanuar 2002 kell 9:23

Toll kahekordistas kohtusse saadetud kriminaalasjade arvu

Toll on parandanud oluliselt kriminaalasjade uurimise kvaliteeti ning saatis 2001. aastal kohtuse enam kui kaks korda rohkem kriminaalasju kui aasta varem, teatas tolliamet.

Kui 2000. aastal saadeti kohtusse 11 kriminaalasja, siis 2001. aastal oli see näitaja 25.

Aasta jooksul alustasid tolliameti uurijad 42 kriminaalasja. Enamus neist olid seotud suures koguses sigarettide, alkoholi, sularaha ning narkootikumide salakaubaveoga.

Tolliameti peaspetsialisti Anneli Härmsi hinnangul väärivad eraldi märkimist Narva piiripunktis avastatud kaheksa miljoni sigareti ja ikoonide salakaubavedu, Ikla piiripunktis avastatud kahe miljoni krooni väärtuses valuuta salakaubavedu ja ühe miljoni sigareti salakaubavedu Tallinn- Peterburgi reisirongis.

Lisaks tolliuurimise tavadele alustati ja uuriti 2001. aastal kriminaalasju maksupettuste ja tolliametnike ametiseisundi kuritarvitamise faktide kohta, mis on ilmsiks tulnud salakaubavedude uurimisel.

Samuti on tihenenud märgatavalt uurimine rahvusvahelise koostöö pinnal. Mullu menetleti 53 fakti erinevate riikide tollivõimude alustatud kriminaalasjades, kus salakaubaveod olid seotud Eestiga või Eesti kodanikega. Antud kriminaalasjade lahendamise käigus avastati suur kanepitaimede istandus Raplamaal, mis oli üks esimesi ja suuremaid avastusi narkootikumide vastases võitluses.

Samuti saadeti välisriigi kohtuvõimudele kolm tolliuurimise poolt alustatud kriminaalasja.

Toll avastas 2001. aastal kokku 6196 õigusrikkumist, aasta varem oli see number 4695.

Hetkel kuum