Sulev Oll • 21. veebruar 2002 kell 10:32

Keelatud kütus bussipaakides tõi 80 000 krooni trahvi

Tallinna tolliinspektuur karistas täna 80 000 krooni suuruse trahviga Tallinnas nii osa linnaliine kui ka kaugliine teenindavat firmat OÜ Bussipartner, millele kuuluvad bussid jäid jaanuari lõpus tollile ja politseile vahele keelatud kütuse kasutamisega.

Tolli- ja politseiametnike poolt 29.jaanuaril kinni peatatud OÜ Bussipartneri neli liinibussi kasutasid kõik erimärgistatud kerget kütteõli.

Esimene Scania-tüüpi buss peatati kell 11.15 Maardus Kellamäe 20 ees. Kontrollimise tulemusel leiti, et sõiduki kütusepaak sisaldas punast värvi kütust. Samast võetud kütuseproovile tehtud ekspertiisiga tuvastati, et eelnimetatud sõiduki kütus oli erimärgistatud.

Samas kohas jäi kell 13.51 erimärgistatud kütuse kasutamisega vahele ka teine firmale kuuluv Scania buss. Kolmas, Volvo-tüüpi buss peatati kinni kell 15.15 Tallinnas Kivisilla bussipeatuse juures ning neljas, Scania-tüüpi, buss kell 15.50 Kivisilla 4 maja ees. Ka kõigi nende busside kütusesüsteemis kasutati erimärgistatud kütust.

Vedelkütuse erimärgitamise seaduse rikkumise eest võib toll karistada juriidilisi isikuid ja füüsilisest isikust ettevõtjaid 20 000 kroonise trahviga. Kuna antud juhul jäi firma keelatud kütuse kasutamisega vahele nelja bussi puhul, siis on tegemist nelja eraldi rikkumisega, mille eest on ka karistus neljakordne.

Vastavalt vedelkütuse erimärgistamise seadusele on erimärgistatud kerget kütteõli keelatud kasutada mootorikütusena sõiduautos ning reisijate- või kaubaveoks ettenähtud sõidukis ning vastutuse sellise haldusõiguserikkumise sätestab maksukorralduse seadus.

Kui diislikütuse aktsiisimäär on 3,04 krooni liitri kohta, siis erimärgistataval kergel kütteõlil ainult 50 senti liitri kohta, mis teeb kütteõli tarbija jaoks oluliselt odavamaks.

Hetkel kuum