Peeter Stamberg • 26. märts 2002 kell 8:28

USA aktsiaturud langesid, mure intressimäärade ja ettevõtete kasumite pärast

Ühendriikide aktsiaturgudel toimus eile taas langus, kuna investorite hirmud ettevõtete majandustulemuste ja intressimäärade tõusu ees. Dow indeks langes neljandat kauplemispäeva järjest.

Kasvavad lootused USA majanduse paranemisest aasta pikkusest langusest on toetanud aktsiahindade viimaste kuude tugevat tõusu. Märgid majanduse taastumisest on olemas, sest üldise majanduse olukorra kohta käivad näitajad on paranenud. Investorid tahavad aga näha ka reaalseid ettevõtete paremaid majandustulemusi.

Peamised indeksid tegid eile läbi languse. Dow Jonesi tööstuslik keskmine <GR#US.^DJI> langes eile 1,40%, 10 281,67 punktini. Esmaspäev oli juba neljas järjestikune päev, mil indeksi väärus langes. Peamiselt tehnoloogiaettevõtteid sisaldav Nasdaq <GR#US.^IXIC> tegi indeksitest läbi suurima languse vähenedes 2,10 protsendi võrra 1812,49 punktini. Laiem S P 500 <GR#US.^SPC> väärtus vähenes eile 1,47% võra, 1131,87 punktini.

Dow? 30st komponendist vähenes eile koguni 28 kompanii aktsia hind, tõusta suutsid vaid karastusjookide tootja Coca-Cola Co. <GR#US.KO> (+0,98%) ja telekommunikatsiooniettevõtte SBC Communications Inc. <GR#US.SBC> (+0,21).

Reedel kohtuotsuse järgi kopsuvähki surnud naise asjus 150 mln dollarit maksma pidanud tubakagigandi Philip Morrise <GR#US.MO> aktsia hind langes eile 2,86%, 51,96 dolarini. Dow? komponentidest tegi suurema languse läbi vaid telekomi AT T <GR#US.T> aktsia, mille hind vähenes 3,66%.

Tõusmas olid kulla ja hõbeda aktsiad. Näiteks Newnont Mining Corp. <GR#US.NEM> tõusis ligi 3% võrra ja saavutas viimase 52 nädala kõrgemaile tasemele. Investorid peavad kulla ja hõbeda aktsiaid piisavalt turvalisteks, et nendesse investeerida.

Hetkel kuum