Läbi aegade on kadakapuust valmistatud õllekappasid, võikirnusid, piimapütte, nuge, kulpe ja lusikaid, sest kadakapuu on hõrgu lõhnaga ja puhastab kogu ruumi õhku. Vanasti joodi ka kadakamarjavett ja usuti, et kui süüa paar marja päevas, ei tule haigused iial kallale. Saunafännid peavad põnevaks kadakavihta, mis kuumas vees leotatuna annab hea lõhna. Ühtlasi aitab vihtlemine liigesehaigeid.
Kadakamarjadega maitsestatakse köögiviljatoite, samuti nõuavad neid maitseks lamba- ja metsloomaliharoad. Paar marja hapukapsatünni põhjas ei lase kapsast liisuma minna ja hoiab tünni puhta.
Kadakamarja ravitee:
- soodustab uriini eritumist,
- soodustab seedimist,
- vähendab gaaside teket,
- soodustab sapi nõristumist,
- on hea südamehaigetele,
- on tõhus vahend meestele eesnäärme suurenemise korral,
- alandab palavikku,
- mõjub köha korral röga lahtistavalt.
Teed tuleks juua väga pikkamööda ? nii on ravitoime suurim. Kadakamarjateed ei soovitata kasutada kestvalt, vaid teha kaks-kolm kümnepäevast kuuri aastas.
Kadakamari valmib teisel aastal pärast õitsemist. Marju kogutakse sügisel. Raviteeks sobivad täiesti valmis marjad. Valminud kadakamari on sinaka kirmega must mari. Kuivatatakse neid õhukese kihina soojas. Kuivanud marjad omandavad pruunikasmusta värvi.
Tee nii
- võta 1 tl (mitte rohkem!) terveid marju
- leota marju paar tundi klaasis külmas vees
- lase leotis korraks keema
- lase jahtuda
- lisa teelusikas mett
- joo klaas päevas
Autor: Juta Mölder