Kaja Koovit • 5. juuni 2002 kell 13:06

USA ravimihiiglast süüdistatakse konkurentsi takistamises

Enam kui pooled USA osariikidest on ühinenud kohtuasjaga, milles Bristol-Myers Squibbi süüdistatakse konkurentsi takistamises.

BBC kirjutab, et 29 osariigi algatatud kohtuasi on põhjustatud asjaolust, et rinnavähi ravis kasutatava Taxoli tootja Bristol-Myers Squibb <GR#US.BMY> on ebaseaduslikult takistanud rinnavähihaigete juurdepääsu ravimi odavamale analoogile.

'Bristol teenis ravimiga miljardeid, samal ajal kui paljudel naistel puudus ligipääs taskukohasemale ravile,' teatas Michigani osariigi peaprokurör Jennifer Granholm.

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) andis 1992. aastal Bristol-Myersile eksklusiivsed Taxoli reklaamiõigused. Hiljem sai ettevõte patendi, mis pikendas ta eriõigusi veel kolmeks aastaks kuni 2000.aasta oktoobrini.

Osariigid väidavad, et sellega blokeeris ettevõte konkurentidele tee alternatiivsete geneeriliste ravimite väljatöötamiseks, mis oleks olnud 33% odavamad.

Viimastel nädalaltel on Bristol-Myers Squibb pidanud Briti konkurendi GlaxoSmithKline?iga läbirääkimisi võimaliku ühinemise üle, et luua maailma suurim farmaatsiafirma. Kui läbirääkimised kulgevad edukalt, oleks ühineva firma väärtus analüütikute hinnangul 190 miljardit dollarit (3,2 triljonit krooni).

Hetkel kuum