Sirje Niitra • 28. juuni 2002 kell 9:29

Meremehed taotlevad sotsiaalmaksu vähendamist

Kuna ravikindlustusseadus jätab meremehed ilma vähemalt poolest haigusvüvitisest, taotlevad nende esindajad samavõrra sotsiaalmaksu alandamist.

Tallink Grupi peausaldusisik Mati Elmert põhjendas sotsiaalmaksu vähendamise nõuet sellega, et meremehed saavad Eestis töötades haigushüvitist ettenähtud 80 protsendi asemel 40 protsenti ja kaugsõidus ei saa seda üldse. 'Ja ega nad välismaal olles siinsetel teedel ka käi,' lisas ta.

Elmerti sõnul paneb ravikindlustusseadus ühte patta nii maal kui merel töötavad inimesed ja ei arvesta sellega, et meremehed tööötavad kaks nädalat ühegi puhkepäevata 10,5 tundi päevas. Nimelt ei maksta meremeestele, kes on kaks nädalat tööl ja kaks vaba, hüvitist vabal nädalal haigestumise ajal. 'Neil nagu polekski õigust ennast ravida,' lausus Elmert.

Ka töö ajal haigestumise puhul saavad meremehed hüvitist vaid 30-40 protsendi ulatuses oma sissetulekust. Nimelt näeb ravikindlustusseaduse solidaarsuspõhimõte ette, et teenitud töötasu jagatakse kalendripäevadega, mitte aga tegelikult töötatud päevadega. Kaugsõidus olevate meremeeste ravikulud katab aga enamasti laevaomanik.

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu peasekretär Kaia Vask ütles, et lootus oli uuel ravikindlustusseadusel, millesse meremeeste esindajad oma ettepanekud tegid, kuid kuna Haigekassa neid ei toetanud, jäid need ka arvestamata. 'Kui ühe elukutse esindajail pole õigust haigeks jääda, on asi õiglusest kaugel,' leidis ta. Meremeeste diskrimineerimise ühe põhjusena nimetas ta nende suhteliselt kõrget palka.

Hetkel kuum