Presidendi kantselei kulutab peakoka valimisel kümneid tuhandeid kroone Eesti tippkokkadele ja psühholoogidele konsultatsioonide eest maksmiseks.
Presidendi kantselei kutsus Kadrioru peakoka konkursile toite maitsma tuntud ja kallid toiduasjatundjad: hotelli Olümpia restorani L?Artiste peakoka Imre Kose, hotelli Stenhus restorani peakoka Tõnis Siiguri ja Pädaste mõisahärrast gurmaani Imre Sooääre. Eesti Päevalehe andmetel maksab presidendi kantselei neile paar nädalat kestva nõustamise eest 5000-10 000 krooni.
Lisaks palkas presidendi kantselei kokakandidaatide psühholoogiliseks testimiseks tuntud psühholoogi Mare Porgi.
?Presidendi kantseleil puudub pädevus peakoka valimisel, mistõttu on hädavajalik kaasata tipptasemel nõustajaid,? ütles presidendi pressinõuniku abi Karin Piir. ?Lepingud on nõustajatega veel sõlmimata,? vastas Piir küsimusele, kui suur on nõustajatele makstav tasu.
Imre Sooäär ei soovinud lepingus sätestatud konfidentsiaalsusnõudele viidates kommenteerida, kui suur on komisjoni liikme tasu. ?Ma ei saa kommenteerida ja ka ümber lükata,? lausus Sooäär.
Sooääre sõnul leiab ta aga inimesena ja eraisikuna, et riigiametid peaksidki professionaalsete teenuste eest maksma. ?Selge on see, et nad ei suuda kindlasti maksta summasid, mis on erasektoris selliste konsultatsioonide turuhinnad. Erasektoris küünivad selle ala professionaalide konsultatsioonitasud tuhandete kroonideni päevas,? ütles Sooäär.