Tõnis Arnover • 6. september 2002 kell 9:04

Põhjala elektribörsil uuritakse hindadega manipuleerimist

Põhjala finantsinspektsioonid on alustanud vihje uurimist, et suured elektritootjad on Nordpooli börsil kergitanud kunstlikult elektrihinda.

Rootsi ja Norra finantsinspektsioon on asja aprillist peale uurinud. Kahtlustatakse, et suured tootjad ei andnud spotturule piisavalt elektrit, enne kui 13-14 paiku kehtestati õhtupoolikuteks uus hind. Kiirtehingute turu ebapiisav elektriga varustamine võimaldas hindu tõsta. Kuna Nordpooli eelmise aasta käive oli väga suur, 850 miljardit Eesti krooni, siis võis firmade võit ulatuda miljonitesse, kirjutab Dagens Industri.

Nordpooli tavaline käive neil päevil oli 300 000 megavatti. Kui manipulatsioon aitas hinda tõsta näiteks 10%, oli tootjate päevane võit 8,5 miljonit Eesti krooni.

Hetkel kuum