Ülo Toomsalu • 22. oktoober 2002 kell 6:01

EPL: Res Publica triumf hävitas Isamaaliidu ja Mõõdukad

Isamaaliidule ja Mõõdukatele tõid Tallinnas ränga valimiskaotuse valijate ülejooksmine Res Publica poolele ja kampaanias tehtud vead.

Endine tipp-poliitik Jaak Allik põhjendas Isamaaliidu ja Mõõdukate pealinnas põrumist sellega, et paljud nende senised toetajad andsid hääle uustulnukale Res Publicale, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Hämmastav, kui suur hulk tallinlasi lasi end ära petta mitte millestki ja hääletas tühjade loosungite ja lubaduste poolt,? ütles Allik. ?Kuidas saab uskuda, et keegi on parem vaid seetõttu, et ta on uus. Ka vapsid rõhusid kunagi sellele, et nad on uued.?

Võrreldes eelmiste valimistega on ka praegu sama palju neid, kes ei tule valima või ei leia endale sobivat parteid. ?Arvati, et Res Publica saab ?soo? hääled, kuid tegelikult võttis ta teiste parteide ni?i,? selgitas Allik.

Alliku hinnangul aitas Isamaaliidu nõrgale tulemusele kaasa ka reklaamiagentuuri tehtud antikampaania. Seevastu Mõõdukate kampaaniat nimetas Allik heaks ja rahulikuks. ?Nende probleem on see, et nad on astunud kahel korral sama reha otsa. Nii 1992. kui 1999. aastal valitsusse minnes jäädi Laari varju ega suudetud eristuda,? leidis Allik.

Isamaaliidu esimees Mart Laar nägi erakonna Tallinna ebaedu taga nii üldist ?tähtede seisu? kui mitmeid kampaanias tehtud vigu.

?Me polnud valmis võistlema nii tugeva välimeediaga. Negatiivselt mõjus ka arvamusuuring, mis ennustas meile neljaprotsendilist toetust. See ei osutunud küll tõeks, kuid kohutas paljud ära ja viis meilt ära piisava koguse hääli ja ka mandaadid,? ütles Laar. ?Aga eeskätt tuleb igal erakonnal, kel halvasti läks, otsida vigu iseenda juurest ja vaadata, mida annab paremini teha.?

Hetkel kuum