Ülo Toomsalu • 6. november 2002 kell 6:53

SLÕL: Ärimees pani oksjonile 700 000 krooni eest kunstiteoseid

Nõukogude ajal kunstiga äritsemise eest kuus aastat vangis istunud kollektsionäär Kalev Klais pani oksjonile tohutu hulga eesti väärtkunsti.

?Kõike ei saa kokku korjata. Vahepeal tuleb selektsioon teha, et uusi (teoseid) hankida. Aga miks müüakse? Raha on ju tarvis,? põhjendab SL Õhtulehele 30 aastat kunsti kogunud optikaärimees Kalev Klais 700 000kroonise alghinnaga taiesekogu oksjonile panekut.

Klais kinnitab, et 62 enampakkumisel mahamüüdavat eesti väljapaistvate, põhiliselt Pallase koolkonna kunstnike teost moodustavad tema kunstikogust vaid viiendiku. Sellegipoolest on tegu Eesti suurima kunstioksjoniga.

?Kõikidest teostest on kahju,? tunnistab ärimees. ?Aga juba nende säilitamisega oli mul probleeme. Kahju on neid kuskil pööningul või keldris hoida. Väikesed erakogud on surnud kunsti kogud surnud rahva jaoks - keegi neid ei näe, kõik on keldrites. Need tuleb välja tuua.?

1,2 kilogrammi kokaiini smugeldamise eest Soomes mõni aeg tagasi viieks aastaks vangi pandud Janek Klaisi kunstihuviline isa ei varjagi, et 1980ndatel aastatel istus ta riigivara varguse eest kuus aastat türmis.

Mina pole kellelegi kurja teinud. Ei löönud, varastanud, tapnud ega vägistanud. Olen istunud tegevuse pärast, mille eest praegu loorbereid jagatakse. Ühesõnaga - samamoodi oli tegemist äri ja kunstiga.

Tallinna üks kunstigalerist nendib, et Klaisi kogu on tõepoolest aukartustäratav. ?Nii suur hulk suuri teoseid tekitab aga alati küsimuse, kust need on saadud. Nii palju võib kunsti olla ainult kunstifondis,? ütleb ta.

Hetkel kuum