Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna börs laiendab kauplemisvõimalusi

  Kui kõik laabub kava kohaselt, avaneb investoritele 16. detsembril neli uut tehingutellimuse tüüpi: ?turu parima hinnaga tehing?, ?varjatud kogusega tehingutellimus?, ?täida või tühista? ning ?täida ja ühista?. Samas ei ole maaklerfirmadel kohustust neid võimalusi oma klientidele pakkuda.
  Turuliidri Hansabank Marketsi maakler Romet Tepper tõdes, et uusi võimalusi hakatakse pakkuma vaid otse maakleri kaudu telefoni teel kauplevatele professionaalsetele klientidele. ?Kuna uued orderid on oma olemuselt keerulisemad, jäävad kontoris, telefonipangas ja Hanza.net Investoris kliendile kõik samaks, nagu seni toiminud on, ehk on võimalus valida turu- ja limiithinnaga orderi vahel,? selgitas Tepper.
  ?Ma usun, et neid täiendavaid võimalusi hakkab väga vähe kliente kasutama,? ütles Ühispanga kapitaliturgude direktor Jaak Raivo. ?Meie kindlasti ei hakka leti- ja netikliendile pakkuma varjatud kogusega tehingutellimust, sest tavakliendil ei ole seda tarvis ning kulud muutuksid firmale mõttetult suureks,? lisas ta.
  Varjatud kogusega tehingutellimus lubab avaldada tegelikust orderist tellimusraamatus vaid osa ehk kui tegelikult soovitakse osta 20 000 aktsiat, siis näevad turul tegutsejad tellimusraamatus vaid mingit kokkuleppelist väiksemat kogust ega tea midagi tegelikest plaanidest. Eeldatavasti ei liigu ka aktsia hind seejuures oluliselt.
  Kuuldavasti on varjatud tehing Hansapanga lobitöö tulemus ning Äripäeva analüütiku Raivo Sormuneni sõnul kaob sellega investoril võimalus näha turu sügavust ehk seda, kui suur tegelikkuses ostu- ja müügihuvi on.
  Trigon Marketsi maakleri Kaur Elviste sõnul võib varjatud tehing olla panga lobitöö tulemus, sest annab neile ja panga klientidele eelise. Elviste hinnangul ei muutu aga teiste investorite olukord sellega halvemaks, sest nagunii ei teata, mis turul toimub. Pigem loob see teistele võimaluse parema hinna saamiseks.
  ?Väikeaktsionärid tunnevad end ka praegu ahistatuna, vähemalt need, kes ei kuulu Hansapanga 70 turuosa hulka,? lausus Elviste.
  Ka Suprema juhatuse liige Sten Sumberg arvas, et turul midagi halvemaks ei muutu ja uute võimaluste avanemine on positiivne. Enamik turuosalisi ei ole ka seni näidanud, mida nad tahavad teha ning tellimusi näidatakse ka praegu tegelikust väiksemana, lausus ta.
  Spetsialistid soovitavad enne uute tehingutüüpide kasutamist nende olemus endale selgeks teha, et mitte vastu näppe saada. ?Kui tahetakse turul kaubelda ja teenida, tuleb end reeglitega kurssi viia,? lausus Elviste.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Aasia turud rallisid, kui investorid kaalusid Hiina protestide mõju
Ülemaailmsete aktsiate indeksi tõusu juhtis Hiina aktsiate ralli, kuna koroonapiirangute vastu lahvatanud üleriigilised rahutused leevenesid.
Ülemaailmsete aktsiate indeksi tõusu juhtis Hiina aktsiate ralli, kuna koroonapiirangute vastu lahvatanud üleriigilised rahutused leevenesid.
Peep Peterson: Arto Aasal on ühes asjas õigus
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Julgeoleku kõrval on inimesed mures majandusliku hakkamasaamise pärast ja murel on paha komme ennast majanduses taastoota. Miinimumpalga kiirem tõus on Eesti eduloo jätkusuutlikkuse küsimus, leiab tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) vastuartiklis tööndjate juhile.
Krüptolaenuandja BlockFi pani pillid kotti pärast FTXi kokkuvarisemist
Veel üks krüptofirma on langenud, kuna FTXi kokkuvarisemine räsib kogu krüptomaailma: BlockFi teatas, et esitas pankrotiavalduse.
Veel üks krüptofirma on langenud, kuna FTXi kokkuvarisemine räsib kogu krüptomaailma: BlockFi teatas, et esitas pankrotiavalduse.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.

Olulisemad lood

Toidutootja: kallima kraami müük kukub, aga odavpood pole võimule pääsenud
Toidutootja Orkla juhatuse esimene Kaido Kaare sõnul valmistub suurfirma kriisiks ning kardab, et tarbija rahakott ei pea karmile hinnatõusule vastu.
Toidutootja Orkla juhatuse esimene Kaido Kaare sõnul valmistub suurfirma kriisiks ning kardab, et tarbija rahakott ei pea karmile hinnatõusule vastu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.