• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tallinna börs laiendab kauplemisvõimalusi

  Kui kõik laabub kava kohaselt, avaneb investoritele 16. detsembril neli uut tehingutellimuse tüüpi: ?turu parima hinnaga tehing?, ?varjatud kogusega tehingutellimus?, ?täida või tühista? ning ?täida ja ühista?. Samas ei ole maaklerfirmadel kohustust neid võimalusi oma klientidele pakkuda.
  Turuliidri Hansabank Marketsi maakler Romet Tepper tõdes, et uusi võimalusi hakatakse pakkuma vaid otse maakleri kaudu telefoni teel kauplevatele professionaalsetele klientidele. ?Kuna uued orderid on oma olemuselt keerulisemad, jäävad kontoris, telefonipangas ja Hanza.net Investoris kliendile kõik samaks, nagu seni toiminud on, ehk on võimalus valida turu- ja limiithinnaga orderi vahel,? selgitas Tepper.
  ?Ma usun, et neid täiendavaid võimalusi hakkab väga vähe kliente kasutama,? ütles Ühispanga kapitaliturgude direktor Jaak Raivo. ?Meie kindlasti ei hakka leti- ja netikliendile pakkuma varjatud kogusega tehingutellimust, sest tavakliendil ei ole seda tarvis ning kulud muutuksid firmale mõttetult suureks,? lisas ta.
  Varjatud kogusega tehingutellimus lubab avaldada tegelikust orderist tellimusraamatus vaid osa ehk kui tegelikult soovitakse osta 20 000 aktsiat, siis näevad turul tegutsejad tellimusraamatus vaid mingit kokkuleppelist väiksemat kogust ega tea midagi tegelikest plaanidest. Eeldatavasti ei liigu ka aktsia hind seejuures oluliselt.
  Kuuldavasti on varjatud tehing Hansapanga lobitöö tulemus ning Äripäeva analüütiku Raivo Sormuneni sõnul kaob sellega investoril võimalus näha turu sügavust ehk seda, kui suur tegelikkuses ostu- ja müügihuvi on.
  Trigon Marketsi maakleri Kaur Elviste sõnul võib varjatud tehing olla panga lobitöö tulemus, sest annab neile ja panga klientidele eelise. Elviste hinnangul ei muutu aga teiste investorite olukord sellega halvemaks, sest nagunii ei teata, mis turul toimub. Pigem loob see teistele võimaluse parema hinna saamiseks.
  ?Väikeaktsionärid tunnevad end ka praegu ahistatuna, vähemalt need, kes ei kuulu Hansapanga 70 turuosa hulka,? lausus Elviste.
  Ka Suprema juhatuse liige Sten Sumberg arvas, et turul midagi halvemaks ei muutu ja uute võimaluste avanemine on positiivne. Enamik turuosalisi ei ole ka seni näidanud, mida nad tahavad teha ning tellimusi näidatakse ka praegu tegelikust väiksemana, lausus ta.
  Spetsialistid soovitavad enne uute tehingutüüpide kasutamist nende olemus endale selgeks teha, et mitte vastu näppe saada. ?Kui tahetakse turul kaubelda ja teenida, tuleb end reeglitega kurssi viia,? lausus Elviste.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Ajakirjanik: kuidas helistada Härra või Proua Pärnumaale?
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
Kui maavalitsused on kadunud ja omavalitsuste liit ei toimi, siis kuidas ja kellega peaks võimalik investor, ettevõtja või välispartner suhtlema, kirjutab ajakirjanik Kalev Vilgats Pärnumaa näitel.
S&P 500 ja Nasdaq tõusid neljandat päeva järjest
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Tugevate kvartalitulemuste ootuses alustasid Nasdaq Composite ja S&P 500 nädalat tõusuga, vahendab Yahoo Finance.
Baltic Agro Machinery saab uue juhi
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Alates 11. oktoobrist juhib Baltic Agro Machinery ASi Marek Tamm, kes vastutab müügi-, teenindus- ja varuosade äritegevuse eest ettevõttes.
Reformierakond vandus Keskerakonnale alla
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.
Reformierakond jälgis pühapäeval valimistulemusi Nordic Hotel Forumis. Erakonna linnapeakandidaat Kristen Michal tunnistas veel enne keskööd, et ootab tulemusi ärevusega.