Romet Kreek • 9. detsember 2002 kell 22:00

Lennukompanii UAL taotles pankrotikaitset

Firma kokkukukkumine on USA lennunduse aastakümne suurim kollaps. United'i probleemid peegeldavad probleeme USA lennunduses, kus kasvu pole ning terroristide möödunudaastased rünnakud süvendasid veelgi lennureisijate arvu langustrendi.

Mõned lennufirmad on pärast pankrotikaitset kadunud, näiteks Eastern Airlines. Mõned nagu Continental ja America West on jäänud ellu pärast aastatepikkust restruktureerimist vastavalt pankrotiseaduse 11 paragrahvi alusel pankrotikaitse palumist.

Pankrotikaitse saamise kasuks otsustas firma, kuna ta ei saanud möödunud nädalal riigilt laenugarantiid 1,8 miljardi dollari ulatuses. Pankrotikaitse kohene mõju on see, et firma võib edasi lükata sel nädala kättejõudva tähtajaga 920 mln dollari suuruse laenutagasimakse tasumist.

UAL pankrotikaitsest võivad võita teised konkureerivad lennukompaniid, mis samuti on raskustes. Näiteks võimaldab see ohjata ametiühingute pangatõusu nõudmisi. USA suurima lennukompanii American Airlinesi valdusfirma AMR on juba palunud töötajatel unustada ära 2003. aasta palgatõus, mis aitab firmal hoida kokku 3-4 miljardit dollarit kulusid.

UALi aktsia, mis aasta alguses maksis veel 13,70 dollarit, maksis reedel vaid 0,93 dollarit. Eile börsi avanedes kukkus aktsia 0,64 dollarile. Palju parem pole ka AMRi olukord. Selle firma aktsia maksis aasta alguses 21,92 dollarit ja reedel 8 dollarit. UAL kahjum aktsia kohta on 36,55 dollarini ning AMRil 11,55 dollarit aktsia kohta.

Hetkel kuum