10. detsember 2002 kell 22:00

Kümned Tallinna Merekeskuse töötajad said ümbrikupalka

Kontrolliti üheaegselt nelja äriühingu viit tegevuskohta, teatas tööinspektsioon pressiteates. Ilmnes, et töötasud olid täielikult või osaliselt deklareerimata jäetud kümnetel töötajatel. Kahel töötajal oli töötasu deklareerimata isegi kahe aasta kohta, mõnel ühe aasta jooksul (AS Talrand) ning mitmel sel aastal tööle vormistatud töötajal.

Mõned töölepinguta töötajad väitsid, et töötavad alles esimesi päevi või on kõrvalised isik näiteks onutütar, kes valvab ajutiselt letti. Mitmed ütlesid, et neil on sõlmitud tööleping, kuid seda ei olnud ette näidata.

Tööinspektsioon tuvastas, et töölepingud on sõlmitud tihtipeale määratud ajaks, tegemata on muudatused, palka ei ole märgitud või on see alampalgaga võrdne või selle lähedal, palka makstakse reeglina sularahas ja iga päeva lõpus sõltuvalt läbimüügist, palgateatisi aga ei olnud ette näidata, segadusi on tööajagraafiku (märkimata on lõunaaeg ja puhkepausid) ja puhkustega (üks töötaja oli saanud kahe aasta jooksul puhkust vaid ühe korra).

Ühel füüsilisest isikust ettevõtjal oli aegunud (5.03.2002) kauplemisluba, mis oli välja antud hoopis teisel aadressil kauplemiseks.

WC on Merekeskuses töötajatele tasuline, kuid tööandja seda ei kompenseeri. Tööinspektsiooni inspektorid täitsid kümneid küsitluslehti ja koostasid kontrollakte.

Maksuamet viib lähtudes vaatlusest äriühingutes läbi revisjoni või väärteomenetluse.

Tööinspektsiooni peadirektor Priit Siitan ütles, et tänavu on läbi viidud juba üle saja ühisreidi ja neid jätkatakse, pöörates suurema tähelepanu kaubandusettevõtetele. Ümbrikupalga saajad peavad arvestama, et kuigi neil võib olla ette näidata tööleping, tuleb Maksuameti andmebaasiga võrdlemisel kohe ilmsiks, kas palgalt ettenähtud maksud on makstud ja mis aja jooksul seda on tehtud. Turgudel töötab palju töölepinguta inimesi, kelle eest tööandja ei maksa makse. See tähendab aga elamist meie kõigi kulul, lisas Siitan.

Hetkel kuum