Sulev Oll • 16. detsember 2002 kell 22:00

Kunda Tsement: dumpingusüüdistuse taga Läti tootja soov turgu kontrollida

"Meie leiame, et tegemist pole dumpinguga," sõnas Rae kommentaariks Läti siseturukaitse komisjoni seisukohale, et Kunda Nordic Tsemendi (KNC) tegevus on Läti tsemenditootjale Broceni tekitanud peaaegu 8 miljoni kroonise kahju. "Meie toodangu hinnad Lätis on isegi kõrgemad kui sealsel tootjal, aga seda ostetakse kõrgema kvaliteedi tõttu."

Ka ei lugenud Rae Läti siseturu kaitse komisjoni hiljutist otsust, et Kunda Nordic Tsement on Lätis tsementi müünud dumpinghinnaga, firmale siduvaks. "See läheb kõigepealt Läti valitsusse, sealt Balti riikide ühiskomiteesse," lausus ta. reklaamlisainfo ja tellimused : 6670177

Rae sõnul ulatuvad konflikti tagamaad aastate taha, kui KNC müüs Brocenile nii tsementi kui üht tsemendi kvaliteeti, klinkrit. 2001. aastal oli leping KNC ja Broceni vahel samuti sõlmimisel, jäi aga viimase initsiatiivil katki, sest parajasti oli käimas üks dumpinguasi Valgene tootja suhtes.

"Siis sõlmisime ostu-müügilepingu hoopis Baltic Salvega, seda aga Broceniga kooskõlastatud hinnaga," sõnas Rae. "Asi muutus aga siis, kui hakkasime tavalisest tunduvalt rohkem toodangut Lätti müüma."

Kokku eksportis KNC dumpingusüüdistust puudutaval ajavahemikul ehk 1. juunist 2001 kuni 2001. aasta lõpuni Lätti tsementi 17 800 tonni. "Tänavu oleme müünud aga juba 62 000 tonni," sõnas Rae.

Aastatel 1994-1995 oli KNC-l Lätis ka oma müügifirma, selle tegevus peatati aga, kuna sealne ostja polnud maksejõuline. Sellest ajast tehti koostööd praeguse dumpingusüüdistuse taga oleva Broceniga.

Tänavu Läti turg kasvas niivõrd,et AS Brocenil ei jätkunud toodangut ja importis ise Poolast ja Leedust juurde, lausus Rae.

Hetkel kuum