11. juuli 2003 kell 9:55

Kaks Soome jahti sattusid Eesti vetes merehätta

Eile õhtul sattusid Eesti vetes merehätta kaks Soome jahti, millest üks pukseeriti Hiiumaale ja teine päästeti madalikult Haapsalu lähistel.

Purunenud taagi ja vigastatud sõukruviga jaht ?Gabriella? jõudis piirivalvelaeva slepis Hiiumaale Lehtma sadamasse. Madalikule jäi kinni jaht ?Lokki.? Kummaski jahis sõitnud inimesed viga ei saanud.

Eile kell 22:28 sai piirivalve Tallinna merevalvekeskus Helsingi merevalve allkeskuselt teate, et Lehtma sadamast kümne miili kauguse kirdes on hädas liikumisvõimetu Soome jaht kolme inimesega pardal. Hädalisele Soome jahile saadeti appi piirivalvelaev ?Torm?.

Jahi kapteni ütluste kohaselt oli jaht vigastanud sõuvõlli ja kruvi juba Taanis, nüüd oli purunenud ka masti kinni hoidev taak ning enam ei olnud võimalik kasutada purjesid ning jaht muutus täiesti juhitamatuks.

Eile õhtul kell 19:35 märkas Haapsalu kordoni piirivalvur vaatluse käigus, et Haapsalu lahel, Westmeri kai ja jahtklubi vahelisel alal seisab kahemastiline Soome jaht. Haapsalu kordon võttis raadio teel jahiga ühendust ning selgus, et viie reisijaga jaht ei suuda oma jõududega madalikult lahti saada. Sündmuskohale saadeti piirivalvekaater, mis jahi lahti tõmbas.

Jahi kapteni sõnul arvas ta, et kalalaevade asukohas on vesi sügavam, kuid jäi jahi 2,5meetrise süvise tõttu siiski madalikule kinni.

Hetkel kuum