Ülo Toomsalu • 18. september 2003 kell 6:10

EPL: Inimene saab andmete kasutamise keelata

Oktoobrist kehtima hakkav uus isikuandmete kaitse seadus võimaldab võtta tagasi oma eelnevalt antud nõusoleku isikuandmete töötlemise kohta.

'Andmete avalikustamine Krediidiinfo maksehäirete registris jääb alles,' ütles Andmekaitse Inspektsiooni analüüsi- ja arenguosakonna juhataja Erki Põdra Eesti Päevalehele. ?Sisuliselt saab inimene peatada vaid ebaõigeks muutunud krediidiandmete edastamise ja avalikustamise.?

?Arvan, et kui keegi soovib oma nõusoleku tagasi võtta, peaks see ikka kirjalik olema, kuigi seadus seda ette ei näe. Tagasivõtmisel ei ole tagasiulatuvat jõudu, mis tähendab, et juba edastatud andmeid ei pea sulgema ega kustutama,? lisas Põdra.

?Kui tekib mulje, et teile helistab inimene, kes ei peaks teie andmeid teadma, saab kaevata Andmekaitse Inspektsiooni,? lisas Põdra. ?Kuigi andmete levimist on väga raske tuvastada, on see võimalik näiteks juhul, kui olete alles liitunud ja teie numbrit teavad vaid loetud inimesed.?

Valimiste ajal tuli Põdra sõnul inspektsioonile väga palju kaebusi selle kohta, et erinevad erakonnad saatsid valimisreklaami telefoninumbritel ja aadressidel. Inimene, kellele on tekitatud moraalne või materiaalne kahju, saab kohtusse minna.

Hetkel kuum