Tõnis Arnover • 16. oktoober 2003 kell 11:03

Norra miljardär Kjell Inge Rökke hädas laenumaksmisega

Tohutu äriimpeeriumi rajanud Norra miljardär Kjell Rökke ei suuda ära maksta Orkla kontsernile 1,14 miljardi kroonist võlga, millel täitus lisatähtaeg.

Niisuguse summa andis Orkla Rökke valduses olevale firmale Norway Seawood. Orkla pikendas laenutähtaega kaks nädalat, kuid nüüd sai seegi täis, ilma et norra ärimees oleks oma võlga tasunud.

Rökket on Norra ärimaailmas peetud imemeheks, kes paarikümne aastaga on tõusnud kalurist miljardäriks ja ehitanud üles tohutu äriimpeeriumi, kuhu muu hulgas kuuluvad investeerimisfirma Aker RGI, laevandusfirma Aker Yards ja 50% laevandusfirmast Aker Kvaerner, kirjutab Dagens Naeringsliv.

Asjatundjate sõnul on aga suurt luksust taga ajav Rökke äriimpeerium üles ehitatud lühiajaliste laenude najal. Näiteks Oslo börsilt minema viidud Aker RGI võlg oli aastavahetusel 17,2 miljardit krooni ja enam kui poolte nende laenude tähtaeg saab täis tuleval aastal.

Laenu andjateks on sellised pangad, nagu Den norske Bank, Gjensidige Nor, Enskilda Securities ja Nordea. Neil on omavaheline kokkulepe, et nad ei võta Rökke võlgadega midagi ette teiste teadmata, vältimaks ummikseisu.

Hetkel kuum