• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ekspordihinnaindeks kerkis võrreldes mullusega 8,4 protsenti

  Ekspordihinnaindeksi muutus tänavu septembris võrreldes augustiga oli -0,1% ja võrreldes 2002. aasta septembriga 8,4%.

  Majandusministeeriumi kommentaari kohaselt alanesid ekspordihinnad rohkem metallitoodete, kummi-ja plasttoodete ning nahktoodete tootmises. Suurem hindade surve ülespoole oli aga toiduaine- ja keemiatööstuses, täppisinstrumentide ning masinate ja seadmete tootmises, mis viitab nende tööstusharude toodete nõudluse kasvule välisturul. Aastases võrdluses toimus septembris mõningane hindade kasvu pidurdumine, samas ekspordimahukamates tööstusharudes, nagu täppisinstrumentide, elektrimasinate ja aparaatide, masinate ja seadmete tootmises ning puidutöötlemises, ekspordihindade kasv kiirenes.
  Impordihinnaindeksi muutus 2003. aasta septembris võrreldes augustiga oli 0,3% ja võrreldes 2002. aasta septembriga -1,8%, teatas Statistikaamet.
  Septembrikuist tõusu toetas majandusministeeriumi teatel keskmisest rohkem põllumajandussaaduste, kütuste ja metallide hindade tõus. Naftassaaduste hinnad on maailmaturul jälle kõrgel tasemel ja ka dollari kurss tugevnes septembri alguses. Eelmise aasta septembriga võrreldes impordihindade langus veidi pidurdus, siiski hoiab impordihindade tõusu tagasi majanduse oodatust aeglasem taastumine Euroopas.
  Välisnõudluse tugevnedes võib oktoobris loota ekspordihindade tõusu, impordihindade osas võib samuti püsida mõningane surve ülespoole.
  Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi muutus 2003. aasta septembris võrreldes augustiga oli -0,2% ja võrreldes 2002. aasta septembriga samuti -0,2%. Tootjahinnaindeksit mõjutas septembris võrreldes augustiga keskmisest enam hindade langus toiduainete ja jookide tootmises, keemiatoodete tootmises ja mäetööstuses.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Ruul: kestliku innovatsiooni võimalikkusest Maal – kümme sammu maailmalõpust eemale
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
Innovatsioon ja kestlik innovatsioon ei peaks olema kaks eri terminit, kestlikes uutes innovatsioonides peituvad väga suured tulevikuärid, kirjutab konsultant ja koolitaja Anu Ruul Äripäeva essees.
USA aktsiaturg: Nasdaq pani langusnädalale punase punkti
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Tehnoloogiaaktsiaist pungil Nasdaqi liitindeks lõpetas börsinädala 2,72 protsendise kukkumisega; languses olid ka kõik teised peamised USA börsiindeksid.
Raadiohitid: ühe Eesti panga juhtimisviga ja uus Tuul Tallinna börsil
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Lõppeval nädalal puistasid raadioeetrisse tarkuseteri ettevõtja Indrek Neivelt, kes analüüsis kahe Eesti panga konkurentsi, Swedbank Eesti juht Olavi Lepp, kes rääkis spetsialistist juhiks kujunemisest, ning elektritõukeratta jagamisteenuse Tuul kaasasutaja Kristjan Maruste, kelle sõnul hakkab ettevõte lähiajal Tallinna börsilt kaasama võlakirjadega finantseeringuid.
Ossinovski vastane ei jäänud kohtu otsusega rahule
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.
Läti ärimees Ilja Gertšikov, kelle Riia esimese astme kohus jättis ilma kosmeetikatootja Dzintars kaubamärgiõigustest, mille kohus määras Oleg Ossinovski ostetud ettevõttele, on otsuse edasi kaevanud, kirjutab Leta.