Kuldar Kullasepp • 22. oktoober 2003 kell 22:00

Uus lahendus säästab kõvaketast kukkumisel

IBM lisab sülearvutitele uue mikrokiibi, mille abiga loodetakse arvuteid senisest töökindlamaks muuta. Uus süsteem kannab nime Active Protection System (APS) ning on mõnes mõttes võrreldav autodes kasutatava turvapadjasüsteemiga. Tõsi, arvuti kukkudes ei avane mitte turvapadi, vaid spetsiaalne mikrokiip tunnetab ära sülearvuti järsud asendimuutused (näiteks kukkumine) ning lülitab ohu korral kõvaketta välja. Kui sülearvuti asend on taas stabiliseerunud, lülitub kõvaketas uuesti tööle. Süsteem võimaldab kaitsta sülearvutit andmete kadumise eest. Pahatihti lõpeb kõvaketta rike andmete osalise või täieliku kadumisega. APS lisatakse mudelile T41. T-seeria sülearvutid on kõrgema hinnaklassi masinad. Näiteks maksab T40 ligi 40 000 krooni. IBMi arvuteid müüva Cell Networki sõnul ThinkPad T41 müügil veel pole.

Sülearvuteid vaevavad kõige enam kõvaketta, klaviatuuri ning ekraani rikked. Nii klaviatuuri kui ka ekraani probleemide korral toob rikete kõrvaldamine kaasa remondikulusid, kõvaketta rikke puhul kaotab aga arvuti kasutaja suure hulga andmetest, mida ei ole võimalik taastada. Andmete kaotusest saadud kahjud võivad olla märkimisväärselt suuremad.

Konkreetseid remondihindu on raske prognoosida. Üldiselt kehtib reegel, et ekraani vahetamine maksab pool sülearvuti alghinnast. Sama hind kehtib ka emaplaadi vahetusel.

Hetkel kuum