Ülo Toomsalu • 28. oktoober 2003 kell 6:00

PM: Kultuuriminister Paet pakub Kosmosse väärtfilmikeskust

Kultuuriministeerium tegi Tallinna linnale ettepaneku kaaluda, kas müügiobjektide nimekirjas olev Kosmose kino ei võiks jätkata väärtfilmikeskusena.

Ehkki ministeeriumi algatusel plaanitava väärtfilmikeskuse asupaigana on kõne all olnud ehitatav Viru keskus ja planeeritav Sakala keskus, oleks Kosmos «kõige käegakatsutavam koht», ütles kultuuriminister Urmas Paet Postimehele.

«Kinohoone on olemas ja kui on oht, et pärast müüki võib see kinona kaduda, siis esimene eelistus võiks olla olemasoleva säilitamine,» lisas ta. Kuidas seda korraldada - kas maja müümisena ministeeriumile või muul moel, minister välja ei pakkunud.

Kultuuriministri ettepaneku taga on teravnenud olukord Tallinna kinoturul. Septembris teatas BDG, et kavatseb sulgeda Sõpruse kino, sest ei suuda renti maksta. Oktoobris tuli aga Tallinn välja uudisega, et kavatseb Kosmose kino 15 miljoni kroonise alghinnaga ära müüa.

Tallinna raad saatis eelnõu, mille järgi linn kinnistu maha müüb, 15. oktoobril volikogule ja see on juba neljapäevase istungi päevakorras.

Juhul kui maja läheb müüki ja uus omanik ei pea vajalikuks kino säilitada, tähendaks see, et Tallinna jääks ainult kaks kino: 11 saaliga kobarkino ja Tallinna Kinomaja.

«Peame sekkuma, sest meie käest küsitakse - kuidas on see võimalik, et kultuuriministeerium ei reageeri,» ütles kultuuriministeeriumi filminõunik Meelis Muhu.

Tema sõnul leiaks uues keskuses funktsiooni Kosmose mõlemad saalid - nii 948-kohaline suur kui 136-kohaline väike saal. «Kui vaadata väärtfilmide vaatajanumbreid, siis tundub, et midagi hullu lahti ei ole. Tallinnas on publik, kes tahab väärtfilmi näha.»

Hetkel kuum