Gea Velthut-Sokka • 30. oktoober 2003 kell 11:55

Vabaduse kell valmib aasta lõpuks

Vabaduse kell peaks valmima aasta lõpuks, teatas Raepress.

Abilinnapea Jüri Ratas kinnitas, et kui sel nädalal alanud Vabaduse kella ehitustööd samas tempos jätkuvad ja tarnijate poolt viivitusi ei teki, peaks ehitus aasta lõpuks valmis saama.

Praegu käivad ettevalmistustööd Vabaduse kella vundamendi ehitamiseks. 'Kuigi Vabaduse kella sambad toetuvad betoonist plaatvundamendile, mis eriti sügavuti maa sisse kaevamist ei vaja, tuleb mullakiht koorida ja pinnas tihendada,' ütles töid teostava AS Restor tootmisdirektor Janno Meriboo. Kaarli puiesteel tuleb Meriboo sõnul kaevetöid eriti ettevaatlikult teha, kuna on oht vigastada sinna aegade jooksul ohtralt paigaldatud maa-alused side-ja elektrikaableid. Siiani ollakse töödega graafikus. Edaspidine ehituse käik sõltub suures osas õigeaegsetest tarnetest. Vaja on roostevabast terasest konstruktsioone, musta marmoralust, hästi töödeldud paekivi, kellamehhanismi jpm.

Vabaduse kella komisjon valis Kaarli puiestee Vabaduse väljaku poolsesse otsa pakutud kell-monumentide kavandeist veenva enamusega välja Leonhard Lapini töö. Ellu rakendataval kavandil kõrgub mustal marmoralusel kaks 12-meetrist sammast - sinine metallist ja valge paekivist, mis kokku sümboliseerivad igavikulisust (must), kaasaega (sinine) ja vabadusideaale (valge). Sammaste küljed on pimedal ajal valgustatud mahedalt ning sammaste tipust sööstab taevasse kaks valgusobeliski. Sammastel on vabadusaega ja reaalaega näitavad kellad.

Monumendi ehitajaks on riigihanke konkursi võinud Restor AS, kes küsib linnalt tööde teostamiuse eest 1,5 miljonit krooni. Kellamehhanismi valmistab Eesti esimene kellatehas 150 tuhande krooni eest.

Hetkel kuum