Ülo Toomsalu • 7. november 2003 kell 6:20

PM: Muinsuskaitse keelas Olevistest kõrgema maja

Tallinna südalinna 125meetrist ärihoonet ehitada soovinud firma võttis projektilt kaks korrust maha, et muuta sellega ehitis Oleviste kirikust madalamaks.

Kõrghoonet kavandava Vallikraavi Kinnisvara juhataja Indrek Rentel ütles Postimehele, et algselt oli Tartu maantee äärde Ühispanga peahoone naabrusesse rajatav maja plaanitud 40korruselisena, kuid muinsuskaitse seisis hoone kõrgusele vastu.

«Muinsuskaitse ei taha, et maja oleks Oleviste kirikust kõrgem,» lausus Rentel. Ta lisas, et kõrghoonet ette nägeval ala detailplaneeringul lasti seetõttu maja kaks korrust madalamaks kavandada, et pingeid planeeringu ümber leevendada.

Arhitektuuribüroo Künnapu Padrik kavandatud hoone oleks 40korruselisena olnud 125 meetri kõrgune, kahe korruse võrra madalamaks tegemine alandab seda 5-6 meetri võrra. Oleviste kiriku torn on 123,7 meetri kõrgune.

Muinsuskaitseameti peainspektor Hain Toss ütles, et ekspertnõukogu ette tõi kavandamisel oleva kõrghoone Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Agne Trummal, kes soovis saada nõukogult maja kõrguse osas seisukohta.

Tossi sõnul ei kiitnud ekspertnõukogu planeeringut heaks tõesti põhjusel, et see oleks ulatunud Oleviste kirikust kõrgemale. Tema hinnangul käib praegu kõrghoonete rajamine pealinna stiihiliselt ning Oleviste kirikust kõrgemaid maju poleks üldsegi mõtet ette näha.

Hetkel kuum