7. november 2003 kell 9:00

Soome Keskpanga kasum läheb riigile

Soome Keskpangale jääb alles nn baasfond, kuid panga kasum hakkab edaspidi minema täies mahus Soome riigile.

Presidendi õigusi keskpanga juhtkonna nimetamisel kärbitakse ? edaspidi nimetab president ametisse vaid keskpanga juhi. Selline on põhijoontes kompromiss, mis saavutati uues seaduses, mis reguleerib Soome Keskpangaga seonduvat, kirjutab Hufvudstadbladet. Kui mingeid üllatusi ei tule, jõustub seadus uue aasta algusest.

Varem pakkus aserahandusminister Ulla-Maj Wideroos eelnõud, mille järgi lisaks keskpanga kasumile oleks panga baasfondist ühekordselt riigikassasse kantud 741 miljonit eurot, jättes pangale 100 miljonit ning piisanud panga võimalusi reservide loomisel.

Lisaks Soome Keskpanga ägedale protestile kritiseeris plaani ka Euroopa Keskpank, mis nägi nii suurte summade väljaviimises ohtu keskpanga iseseisvusele. Samuti võinuks see õõnestada Soome Keskpanga suutlikkust täita oma kohutusi Euroopa rahaliidu keskpankade süsteemi liikmena.

Hetkel kuum