Viktoria Korpan • 9. november 2003 kell 22:00

Järlepa toidupood on m-makse popimaid kohti

?Kuidagi peab ju inimestele vastu tulema,? selgitab ASile Atmanis Grupp kuuluva Järlepa toidupoe juhataja Maie Roosimägi, miks otsustati hakata sel suvel pakkuma kohalikus poes ka mobiilse makse võimalust.

Järlepale lähim sularahaautomaat asub umbes 15 kilomeetri kaugusel Kohilas, kaardimakseterminali paigaldamine olnuks aga Roosimäe sõnul liiga kulukas ? lisaks teatud protsendile igalt tehingult peab kaupmees tasuma ka kuumaksu.

?Terminal ei tasuks ennast ära,? nendib ta. ?Väiksemale maakohale, mis ei ole suure tee lähedal, on mobiiliga maksmine sobilikum. Mina reklaamin seda ise klientidele, et selle teenusega liitumine on tasuta ja kõne, millega ostu eest makstakse, on odav, umbes kroon.?

Roosimägi teab peast öelda, kui palju püsikundesid mobiilset makset kasutab: ?Kuus! Kuus kohalikku püsiklienti, lisaks sellele ka võõrad, eriti suvekuudel ? meil on ju ilus kant siin, järved.?

Järlepa toidupoe mobiilikäive on suurim pankadega lepingu sõlminud poodide ja kohvikute seast. Ühispangaga lepingu sõlminud kaupmeeste seas on Järlepa toidupood viimase poolaasta mobiiliga tehtud tehingute poolest esimesel kohal. Nende käive 14 311 krooni ületab teisel kohal olevat Pagaripoiste äri üle kahe korra.

Hansapank ei soovi avaldada oma kaupmeestest klientide täpset m-käivet. Hansapanga meediasuhete juht Kristiina Tamberg ütleb vaid, et rohkem kui kahekordselt ületab Järlepa poe käivet ETX Takso m-maksete maht. ?Siin pole aga tegu ühe konkreetse müügikohaga, vaid taksofirma taksodega kokku,? täpsustab ta.

Hansapangas liitunud kaupmeestest on suurima mobiilimaksete käibega Hansapanga majas asuv kohvik, samuti Ale Koki Pubi. Tambergi sõnul on sagenenud m-maksete tegemine hambakliinikutes.

Samas on mobiilselt tehtud ostud sularaha ja pangakaartidega makstud ostude kõrval vaid piisk meres ? alates süsteemi käivitamisest aasta tagasi on kõigi Hansapanga ja Ühispanga klientide sooritatud tehingute kogukäibeks veidi üle 405 000 krooni, keskmine ost on 63 krooni. Ei kasuta mobiilse makse võimalusi ka kõik selle teenusega liitujad. Hansa-, Ühis- ja Sampo panga klientidest on m-makse teenusega liitunud ligi 12 500 klienti, tehinguid on aastaga tehtud aga ligi 6400. Mobiilselt saab teenuste ja toodete eest maksta 1335 kaupmehe juures.

Hetkel kuum