Ülo Toomsalu • 18. november 2003 kell 6:06

EPL: Kindlustustelt petetakse aastas üle 100 miljoni

Eestis tegutsevatelt kindlustusseltsidelt petetakse aastas erinevaid petuskeeme kasutades välja hinnanguliselt üle saja miljoni krooni.

Eesti Kindlustusseltside Liidu tegevdirektor Katrin Hanko ütles, et eelmisel aastal tegid Eestis tegutsevad kindlustusseltsid kindlustusväljamakseid ligi miljardi krooni eest.

Välisriikides tehtud uuringud näitavad, et 10-20 protsenti rahast on seltsid välja maksnud alusetult. ?Eesti pole siin mingi erand,? lausus Hanko. Seega, kui arvestada mullu kindlustusseltside poolt välja makstud raha hulka, võib alusetult väljastatud nõuete määr küündida üle 100 miljoni krooni.

Täpset summat on Hanko sõnul väga raske välja arvutada. ?Kindlustusseltsidele esitatud nõudeid on palju ning kõigile pettustele jälile ei saa. Seltsidel on palgal loomulikult ka uurijad, kuid tihti on kindlustuspettusi väga raske tõestada.?

Kindlustustelt petavad raha välja nii spetsiaalselt sellega tegelevad kelmid kui ka täiesti tavalised kindlustatud, kellel on midagi juhtunud ning seega õigus kindlustuselt raha saada, kuid kes püüavad oma häda raskemana näidata.

Viimaste aastate jooksul on kindlustuspettusi Katrin Hanko hinnangul lisandunud. Sellest tulenevalt on ka kindlustusfirmad sunnitud üha enam selle vastu võitlema. ?Eks kõik püüavad ennast koolitada ja koostööd teha,? lausus Hanko. Ta lisas, et lõppkokkuvõttes tuleb kindlustustelt välja petetud raha kinni maksta klientidel endil.

ERGO Kindlustuse ASi kahjukäsitluse juriidilise osakonna juhataja Olavi-Jüri Luik tõdes, et kui lääne kindlustuse praktikas on suurimaks probleemiks isikukahju kindlustuspettused, siis on ka Eestis viimasel ajal näha suundumust isikukahjude pettuste hüppelisele suurenemisele.?

Hetkel kuum