18. november 2003 kell 22:00

Õhkardin piirab külma nähtamatult

Seda kasutatakse uste puhul, kus on suur liiklus, uksed on pidevalt avatud ja soojakadu oleks ilma õhkardinata liiga suur. Eriti oluline on see külmal perioodil ilma tamburita avade puhul, mis avanevad otse välisilma.

Enim on õhkkardin levinud kauplustes ja hotellides, ütleb Urmas Pilpak, AS Elektroskandia müügijuht. Suuremates hoonetes, kus ukseavad laiemad ja kõrgemad- nagu kaubanduskeskused ja laoruumid ehitatakse õhkkardin statsionaarselt ning veekütte baasil.

Väiksemates kauplustes on paigaldatud tavaliselt 1 m laiune 3 kw võimsusega kardin, millel on termostaat, mis lülitab seadme välja kui temperatuur ruumis jõuab soovitud kõrgusele.

Milleks panna haiguslehtedele raha, kui 3 kw seadeldis ukse ülaservas töötab keskmiselt 5 h päevas ja lihtsa arvutuse tulemusena läheb maksma keskmiselt 450 krooni kuus, ütleb Pilpak.

Kui kaubanduspinda hakatakse alles ehitma või kapitaalselt remontima, tasub õhkkardinasüsteem ehitada vee-baasil. Selleks kulub lisakulutusi keskmiselt 6000 krooni elektrikardinast enam, kuid hilisem ekspluatsioon on odavam.

Hea kardin töötab muretult vähemaölt 10 aastat, ütleb Pilpak. Ning lisab, et seda muidugi juhul, kui on tegemist korraliku seadme ja korraliku paigaldusega- kui suurele avale pannakse aga mitu ebapiisava võimsusega puhurit, mis ka pideval tööreziimil olles ei suuda ruumitemperatuuri säilitada ja ruttu läbipõlevad. On päris levinud, et suuremale avale pannakse kioskiaknale mõeldud kardinpuhur, ütleb Pilpak.

Õhkardin vajab hooldust kord poole aasta jooksul, tolmu tuleks võtta tihedamaltki.

Põhiline, millele tähelepanu pöörata tuleb kardina võimsuse arvutamisel on ukseava suurus: seade pead olema võimsusega, et tema poolt välja puhutud õhk ulatuks kardinana põrandani ütleb Airwave oü juhatuse liige Karl Leinus ja hoiatab,et vastasel juhul tekivad õhuaugud ja soojakaod.

Suuremates ladudes kasutatakse õhkkardinat ka ilma kütteta, kuna suurte kõrguste vahe puhul on nagunii lae all soojem õhk, siis see lihtsalt suunatakse kardinana alla tagasi.

Õhkkardinad on saadaval erinevates mõõtudes, alates meetripikkustest kuni võimsate mudeliteni, valida tuleb õige mudel arvestades ruumi kõrgust, iseloomu ja kütteliiki.

Odavamad, kioski aknale mõeldud õhkardinad maksavad keskmiselt alates 2500 krooni pluss käibemaks. Eestis kioskimüüjate tervisele veel ei mõelda, sarnaseid kardinaid on siiani müüdud kõigest mõnikümmend tükki.

Autor: Ingrid Leiner

Hetkel kuum