Ülo Toomsalu • 19. november 2003 kell 6:05

EPL: Looduskaitsjad ründasid kohtus Saaremaa süvasadamat

Eile algas Pärnu halduskohtus protsess, kus keskkonnakaitsjad nõuavad Saaremaale süvasadama rajamist lubanud Mustjala valla üldplaneeringu tühistamist.

Pärnu halduskohtu ärklikorruse saalis istusid ühel pool lauda Eestimaa Looduse Fond ja ornitoloogide ühing ehk kampsunis keskkonnakaitsjad ning teisel pool Tallinna Sadam, Mustjala vald ja Saare maavalitsus ehk lipsustatud advokaadid, kirjutas Eesti Päevaleht.

Keskkonnakaitsjad nõuavad kohtus üldplaneeringu tühistamist, sest Mustjala vallas Tamme sadama kõrval Küdema lahes on lindude pesitsusala ning kalade kudemiskoht, paik on kantud kaitstavate alade ehk Natura 2000 nimekirja. Samas teeb Tamme sadamakohana ahvatlevaks sealse mere loomulik sügavus, mistõttu suuremahulisi süvendustöid pole tarvis.

?Meie kaebus lähtub sellest, et Euroopas jääb looduslikult tasakaalustatud paiku üha vähemaks. Niisugustel juhtudel on nii, et kui majandustegevusele just selles paigas pole alternatiivi, siis võiks ka sadam sinna tulla, aga antud juhul on alternatiiv olemas, kuid sellega ei tegelda,? ütles ornitoloogide ühingut esindanud Marek Strandberg, viidates Veere sadamale.

Eestimaa Looduse Fondi tegevjuhi Toomas Trapido sõnul on arendajad siiani rääkinud kruiisisadamast, kuid keegi pole vastanud küsimusele, mis saab siis, kui see pole küllalt tulus. Ta viitas, et kõneldud on võimalusest sadamat talvel kalasadamana kasutada.

Keskkonnakaitsjate arvates on keskkonnamõjude hinnangud tehtud kiirustades ning neid on kallutatud tellija ehk Mustjala vallale ja Tallinna Sadamale soovitud suunas. Keskkonnakaitsjate hinnangul on kogu projekti näidatud ilusamana, kui see tegelikult välja võib tulla.

Hetkel kuum