Peeter Raidla • 24. november 2003 kell 13:09

Maksudega seotud kriminaalasjad seisavad riigikohtu üldkogu otsuse ootuses

Nii riigikohtus, ringkonnakonnakohtutes kui ka maa- ja linnakohtutes seisab kümneid kriminaalasju riigikohtu üldkogu otsuse ootuses.

Viimati oli sunnitud kriminaalasja arutamise seiskama riigikohus ise, kes läinud reedel peatas maksupettuses süüdistatava Roland Lepa kriminaalasja arutelu. 20 käibedeklaratsiooni fabritseerimise eest, mille alusel tagastati ligi 3 miljonit krooni, on Tartu maakohus mõistnud Lepa kaheks ja pooleks aastaks vangi.

Nimelt peab riigikohtu üldkogu vastama küsimusele, kas maksualaste kuritegude puhul on üldkohus kriminaalmenetluse käigus pädev ise tuvastama neid kuriteo koosseisulisi tunnuseid, mis seisnevad maksuõigussuhtest tulenevate kohustuste rikkumises, samuti välja selgitama tasumata maksusumma suurust, või peavad nimetatud küsimused olema eelnevalt tuvastatud haldus- ja halduskohtumenetluses.Selle küsimuse tõstatas Annaliisa Vinnali kriminaalasja arutamisel tema kaitsja vandeadvokaat Jüri Leppik.Riigikohtu üldkogu lahend tuleb eeldatavasti alles detsembris.

Hetkel kuum