1. detsember 2003 kell 7:59

Börsiülevaade: ettevõtteid toob börsile raha kallinemine

Viimased paar aastat pole uute ettevõtete börsile tulemine olnud konnasilmaks vaid Tallinna vaid kogu maailma börsidele.

Ühelt poolt on selle taga olnud majanduse surutis, kuid teisalt ka üliodavaks muutunud laenuraha hind. Kui lisainvesteeringuteks raha vajav ettevõte saab finantsturgudelt odavalt laenu, siis mõtleb ta enne pingsalt kas oma aktsiate müümisega või uute emiteerimisega on mõtet jännata.

Lisaks tõmbavad firmad majanduslanguse perioodil tavaliselt investeeringuid niikuinii tagasi ning lisaks sellele ei saa surutise perioodil aktsiate börsil emiteerimisega nii head hinda kui optimismiperioodidel.

Nüüd tundub olukord olevat aga teine. Maailma aktsiaturud on suurest langusest üle saanud - Tallinna börsist rääkimata. Majanduskasvu taastumine hakkab omakorda muutma laenuraha kallimaks ning aktsiate esmaemissioone mõttekamaks.

Tänase Äripäeva kaaneloo ja börsiloo põhjal on oodata, et järgmisel aastal hakkab börsidele tulema uusi ettevõtteid. Ka Tallinna börsile.

Suure tõenäosusega võib lähitulevikus kohalikul börsil näha Arco Balti Kinnisvarafondi aga ehk ka Eesti Raudteed ja Tallinki.

Hetkel kuum