2. detsember 2003 kell 12:23

Suhkru maaletooja: paanikaks pole veel põhjust

Suhkru maaletooja Montemar OÜ juht Eve-Liin Salumäe ütles, et suhkruostmise paanikaks üleöö toimuva hinnatõusu kartuses pole põhjust.

Dotatsioon, mille Euroopa Liit eelmisel nädalal Eestisse toodavale suhkrule kaotas, otseselt siinset suhkru hinda ei mõjuta.

Salumäe selgitas, et kõigil vähegi tõsiseltvõetavatel Euroopa Liidu (EL) suhkru hulgikauplejatel on viis kuud kehtivad suhkrulitsentsid. Kui litsents doteeritud suhkru ekspordiks soetati oktoobri alguses, kehtib see näiteks veebruari lõpuni. Doteeritud ja doteerimata suhkru hind Eesti tööstustele ning tarbijatele on kuni 1. maini sama. See hind määratakse Londoni börsil ja ei erine maailmaturu hinnast, ütles Salumäe.

ELi otsuse mõte on lõpetada doteeritud suhkru müük kandidaatriikides sujuvalt ning tõkestada hulgikaupmeeste spekuleerimist Eesti suhkruostjate arvelt.

Salumäe ütles, et Montemari tööstusklientidele on tehtud pakkumisi peale tuleva aasta 1. maid turuhinnast odavamat suhkrut osta. 'Spekulantide sõnul on neil suhkur juba olemas ja peidetud,' vahendas Salumäe klientide sõnu. 'See on aga väga vähe tõenäoline, et selline spekuleerimine peale 1. maid läbi läheks,' lisas ta.

Salumäe sõnul varuvad suhkurt peamiselt eraisikud. Peale 1. maid suhkru hind orienteeruvalt kolmekordistub.

Hetkel kuum