2. detsember 2003 kell 7:58

USA börsid 18 kuu kõrgeimal tasemel

Tööstussektori gigandid International Paper ja Alcoa saatsid eile USA börsid viimase pooleteist aasta kõrgeimale tasemele, kirjutab uudisteagentuur Reuters.

Kvaliteetaktsiate liikumisi kajastav Dow Jones tööstuskeskmine sulgus 9899 punktil ehk kõrgeimal tasemel pärast 31. maid 2002. Peamiselt tehnoloogiasektori aktsiaid jälgiv Nasdaqi koondindeks peatus 1989 punktil, mis on indeksi kõrgeim sulgumistase pärast möödunud aasta 15. jaanuari.

New Yorgi börsil oli kauplemine tavapärasest veidi tagasihoidlikum, kuid Nasdaqil seevastu aktiivsem.

USA majanduskasvu taastumine sai tuge hommikul avaldatud ISMi tööstussektori aktiivsuse indeksist, mis tõusis novembriga 57 punktilt 62,8 punktini, ületades suure kaarega ökonomistide keskmisi prognoose.

Lisaks kasvas oktoobris ootamatult palju (0,9%) kulutused USA ehitussektoris.

?Kompaniid on üha enam veendunud, et majanduse taastumine on jätkusuutlik ning mitte vaid mingi kiirelt möödunud välgatus,? ütles National City Corp peaökonomist Richard DeKaser.

Tsüklilised aktsiaid, mille liikumine on eriti seotud majanduse tugevnemisega tõusid Morgan Stanley Cyclical indeksi põhjal 1,8% ehk oma kõigi aegade kõrgeima tasemeni.

Konkreetsetest nimedest võib välja tuua maailma suurima alumiiniumitootja Alcoa <GR#US.AA>aktsia mis kosus 3,4%, tasemeni 33,93 dollarit. Puidutoodete valmistaja International Paper <GR#US.IP>tõusis 4,1%, sulgudes 38,75 dollarini.

Möödunud reedel rekordilise päevamüügiga (1,52 mld dollarit) hakkama saanud maailma suurim jaemüügifirma Wal-Mart Stores <GR#US.WMT>aktsia kaotas aga päevaga 2%, sulgudes 54,50 dollaril. Analüütikud ei hoolinud konkreetsest sähvatusest vaid keskendusid pigem selle, et kompanii 2003. aasta müügikasv (6,3%) jääb möödunud aasta 14,4% kasvule tunduvalt alla.

Hetkel kuum