4. detsember 2003 kell 22:00

Kirkust ja tasakaalu, usku ja lootust Pärdi muusikast

Oktoobrikuu lõpus jõudis Eestis müügile Inglise firma Hyperion plaat ?Triodion?, mis annab ülevaate Arvo Pärdi viimaste aastate kooriloomingust.

Inglise kammerkoor Polyphony Stephen Laytoni juhatusel esitab sellel kaheksa vaimulikku teost aastaist 1996?2002. Neist kuus on esmasalvestised: ?Dopo la vittoria?, ?Nunc dimittis?, ?Littlemore Tractus?, ?My Heart?s in the Highlands?, ?Salve Regina? ja plaadi keskne teos, nimilugu ?Triodion?. Kaks laulu ??wich was the Son of?? ja ?I am the True Vine? on varem Harmonia Mundi plaatidele jõudnud tänu Paul Hillierile.

Kolmes loos on kaastegev organist Christopher Bowers-Broadbent.

Muusika on salvestatud jaanuari alguspäevadel Londonis Templikirikus.

Plaat on pälvinud klassikaajakirjade arvustajailt maksimumpunktid ja rohkesti kiidusõnu.

BBC Music Magazine?i oktoobrinumbris kirjutab Stephen Johnson: ?Stephen Layton ja Polyphony näivad olevat leidnud ideaalse balansi intensiivsuse ja väärika elegantsi, meelelisuse ja puhtuse vahel.? Ülimat vaimustust tekitab temas aga muusika ise: ?Rohkem kui ükski teine täna elav helilooja on Arvo Pärt andnud meile tagasi idee väljendusrikkast ja kaunist lihtsusest.? Johnson räägib ka plaadi hüpnootilisest mõjust, imestuse ja rõõmustamise tundest ning isegi huumorist.

Arvo Pärdi fännidele ja koorimuusika gurmaanidele on kuulamiselamus garanteeritud.

Autor: Kersti Inno

Hetkel kuum