• OMX Baltic0,12269,58
 • OMX Riga−0,56926,06
 • OMX Tallinn−0,031 748,13
 • OMX Vilnius0,311 000,15
 • S&P 500−0,545 514,52
 • DOW 30−0,8440 323,81
 • Nasdaq −0,5917 765,1
 • FTSE 100−0,68 155,72
 • Nikkei 225−0,1640 063,79
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,42
 • OMX Baltic0,12269,58
 • OMX Riga−0,56926,06
 • OMX Tallinn−0,031 748,13
 • OMX Vilnius0,311 000,15
 • S&P 500−0,545 514,52
 • DOW 30−0,8440 323,81
 • Nasdaq −0,5917 765,1
 • FTSE 100−0,68 155,72
 • Nikkei 225−0,1640 063,79
 • CMC Crypto 2000,000,00
 • USD/EUR0,000,92
 • GBP/EUR0,001,19
 • EUR/RUB0,0095,42
 • 12.12.03, 00:00

Laenuralli algataja lasti lahti päevapealt

Vallandamise ametlik põhjus ? erinev tulevikunägemus ? jätab õhku mitmeid küsimusi. Ametlikult kinnitamata andmeil võis probleeme tekitada erinev nägemus Nordea Eesti filiaali staatusest, agressiivsusest laenuturul ja arengu kiirusest. Ka polnud Seilenthali ja tema otsese ülemuse, Nordea Baltimaade ja Poola piirkonna juhi Thomas Neckmari suhted kiita.
Kõik Äripäeva poolt eile küsitletud eitasid Seilenthali lahkumise seotust Nordea Kopenhaageni kontori juhtivtöötajaga, kes kolmapäeval pettuses süüdistatuna ametist lahti lasti. Politseisse polnud Seilenthali kohta avaldust esitatud.
Vallandamise operatsioon toimus kolmapäeval. Veel esmaspäeval korraldas Neckmar Nordea siinsetele juhtidele Tallinnas jõululõuna, kus vallandamisest polnud juttugi. Kolmapäeval kutsuti Seilenthal Kopenhaagenisse, kus asub Nordea administratiivne keskus. Seilenthal astus Tallinnas pahaaimamatult lennukile. Neckmar viibis samal ajal Stockholmis. Kopenhaagenis sai Seilenthal kätte teate lahkumise kohta.
?Võtsin vastu ühe dokumendi,? kommenteeris Seilenthal lakooniliselt seda, mis ta kolmapäeval Kopenhaagenis tegi. Pärast seda istus ta lennukisse ja sõitis Tallinna jõudes lennujaamast otse koju. Nordeasse polnud tal enam asja.
Samal ajal saabus Vilniusest lennukiga Tallinna Nordea Leedu esinduse juht Christer Rosenström, mitmekümne aasta pikkuse Nordea Grupi kogemusega mees. Rosenström esitas paberi tema määramise kohta Eesti esinduse juhiks ja hakkas siin vägesid juhtima. Õhtul koostati pressiteade, mis läks kell 20.20 laiali ajakirjandusväljaannetele. Hommikul leidsid teate postkastist ka Nordea Eesti töötajad.
?Just a business,? (lihtsalt äri) kommenteeris toimunut Thomas Neckmar. ?See pole mulle üldse mingi draama,? ütles ta, ?siin Rootsis juhtub selliseid asju pea iga nädal.?
Küsimusele, miks asju aeti nii kiiresti ja miks Seilenthalile muud töökohta ei pakutud, vastas Neckmar: ?Seda on raske seletada. Asjad on, nagu nad on.? Neckmar lisas, et kokkuleppe kohaselt võis Seilenthal Kopenhaagenist naastes koju minna, aga ettevõtte juhtimisest ta enam osa võtta ei tohi. ?Sellega meie läbirääkimised lõppesid,? rääkis Neckmar. ?Me ei leidnud muud lahendust.? Seilenthalil lubati edasi olla Nordea klient, säilitada konto, krediitkaart ja eluasemelaen.
Tüli, mis päädis Seilenthali lahkumisega, tuli ametlikult ?erinevast nägemusest strateegia osas?. Eile õhtul tunnistas Thomas Neckmar, et tal on Seilenthalist erinev arusaam selle kohta, kuidas äri teha. Mis konkreetselt kahe mehe teed lahku viis, Neckmar ei öelnud. ?See on ärisaladus,? ütles ta.
Seilenthal oli eile kodus. Vastavalt kokkuleppele ta oma nägu enam kontorisse ei näita. Pangajuht oli tuntavalt endast väljas, kuigi püüdis säilitada rahu. ?Mul pole kavatsust minna Iirimaale jõulukalkuneid kitkuma,? ironiseeris ta, ?mul on kavatsus jätkata aktiivset tööelu Eesti Vabariigis.?
Seilenthal tunnistas, et koostöö oma ülemusega polnud lihtne. ?Nagu eesti vanasõna ütleb, tahab mõni inimene olla igas pulmas peig ja igal matusel kadunuke,? märkis ta.
Üleöö Nordea Eesti esinduse juhiks saanud Christer Rosenström märkis, et tal pole kavatsust suuri muutusi ette võtta, sest tegevus on olnud Eestis edukas.
?Olen siin selleks, et jääda,? ütles Rosenström, kes on Soomest pärit, aga rahvuselt rootslane. Rosenström on Nordea grupis töötanud alates 1985. aastast, neist viimased poolteist aastat Leedu esinduse juhina.
Hansapank Eesti juht Erkki Raasuke iseloomustas Juhani Seilenthali ülivõrdes. ?Saan öelda vaid nii palju, et tegemist on väga visa ja kõva töömehega, kes on viimase kahe aasta jooksul teinud suurepärast tööd,? ütles Raasuke. ?Müts maha tema ees ja loodetavasti jätab ta samasuguse jälje ka oma järgmises ametis.?
Seilenthal juhtis Nordea Panga Eesti filiaali tööd alates 2001. aasta juulist. Nordeas töötas ta 1994. aastast. Ametinimetusega country manager (riigi mänedžer) vastutas Seilenthal grupi kõ tegevusalade edukuse eest Eestis.
Intervjuu Nordea Balti ja Poola piirkonna juhi Thomas Neckmariga
Miks Juhani Seilenthal vallandati?
Tegevdirektor peab nõustuma nõukogu liikmetega. Me leppisime kokku visioonis ja eesmärkides, aga ei suutnud kokku leppida vahendites. Siis me otsustasime lahku minna. Seilenthal on töötanud Nordea heaks kaheksa aastat. Ta on noor mees, alles 31aastane.
Nii et ta lahkus, sest ei suutnud kokku leppida?
Jah.
Milles Te ei suutnud siis kokku leppida?
Seda ma ei ütle.
Miks tuli otsus päevapealt?
Tegevjuhil on nõukogu liikmetega pidev diskussioon. Diskussioon oli toimunud viimase kuu jooksul. See on pikaajaline protsess. Ja ühtäkki märkasime, et me ei jõua enam teineteisele lähemale.
Kuidas jätkub Nordea panga tegevus Eestis?
Strateegia jääb samaks. Eesmärk on endine: saada üheks kahest peamisest pangast. Strateegia, visioon ja eesmärgid jäävad samaks.
Nii et Seilenthaliga ei suudetud tuleviku osas kokku leppida?
Võib nii öelda.
Räägime tulevikust. Eestis on palju olnud juttu majanduse ülekuumenemisest. Kas jagate seda arvamust?
Ma ei nõustu, et kogu pilt on selline. Mõned alad võivad olla tõesti üle kuumenenud. Ent liitumisprotsessis Euroopa Liiduga peab Eesti saama rohkem investeeringuid.
Mis intressi puutub, siis on kroon juba seotud euroga ja peagi saab Eesti Euroopa Liidu liikmeks. Me oleme ettevaatlikud mõnes sektoris, näiteks eluasemete osas. Üldpildis me suurt riski ei näe.
Kas Seilenthal vallandati seoses skandaaliga Nordea Taani kontoris?
Ei. Ma lugesin sellest täna lehest. Seilenthali lahkumine on seotud nägemusega edasisest arengust. Olen koos Seilenthaliga alates sügisest arusaamu kujundanud. Strateegia, visiooni ja eesmärkide osas suudeti kokku leppida, aga küsimuses, kuidas eesmärkideni jõuda, oldi eri arvamusel.
Intervjuu Juhani Seilenthaliga
Mis juhtus, miks Teid nii kiiresti vallandati?
Ikka on nii, et kui asju teha, siis tuleb neid teha kiiresti. See põhimõte on õigem.
Kus Te praegu olete?
Kodus.
Kas naasete täna tööle?
Ei.
Ei lähegi enam, näiteks asju üle andma?
Jah, kontorist mind enam leida ei saa.
Mis siis juhtus. Tulite eile Taanist ja...?
Ma ei tahaks seda kommenteerida. Jätame selle panga kommenteerida. Huvitav oli lugeda Thomas Neckmari intervjuud. Salvestasin selle endale. Huvitav on väide, et strateegia jääb samaks, aga tuleviku osas ei suutnud me kokku leppida. Võin öelda nii, et olen töötanud viie suurepärase liidri alluvuses, ja viimased kaks aastat, viis kuud ja kümme päeva Neckmari alluvuses. See peaks kõik ütlema.
On Teil Neckmarile etteheiteid?
Ei taha seda öelda.
Kas Teid seob konfidentsiaalsuse lepe?
Ei, mind juhivad südametunnistus ja tõekspidamised. Olen seotud eluaegselt pangasaladuse hoidmise kohustusega, see tuleneb seadusest. Leian, et täna on vara hakata aktiivselt kommenteerima. Peab positiivselt mõtlema. Eesolevad vähemalt 34 töist aastat peab elama positiivse ellusuhtumisega.
Kas lahkumine oli päevapealt?
Sain Taanis asja selgeks. Kirjutasin Taanis juba alla ühe dokumendi vastuvõtmisele, mille sisu ei tahaks kommenteerida. Küsimus on inimestes, probleemid pole olnud Eestis. Klientidel pole siin põhjust muretsemiseks.
Ja lahkumine pole seotud Nordea töötajate pettusega Taanis?
Ei.
- 2001. a lõpp
Tuleb püüda selleni, et inimene tunneks, et ta pole asendamatu. Inimesel tekib vajadus muuta ennast asendamatuks kolmel põhjusel ? see tuleneb vallandamishirmust, saavutusvajadusest ja domineerimisvajadusest.
- 2002. a lõpp
Minul on kokkulepe, et suudan täita oma eesmärke. Kui eesmärke täita ei suuda, on võimalik tagajärg see, et pean lahkuma. Möödunud aastal täitsin ja ületasin pandud eesmärke.

Seotud lood

 • ST
Sisuturundus
 • 18.07.24, 11:28
Kulla hind hüppas uute rekorditeni, 2500 dollari tase on käeulatuses
Kulla hind tõusis nii dollaris kui euros uute rekorditeni. Turgude hinnangul on pärast Föderaalreservi juhi Jerome Powelli esmaspäevast sõnavõttu aina tõenäolisem, et keskpank otsustab juba septembris intressimäärasid kärpida. Just see andis lühiajalist pilti vaadates kullale tõuke ületada maikuus saavutatud tipud.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele