• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iraagi tulevik sõltub naftatootmise tulevikust

  Aastakümneid on USA nii demokraatide kui vabariiklaste valitsuse all püüelnud lihtsate energiapoliitika eesmärkide poole: hoida nafta hind maailmas nii stabiilsena kui võimalik, vähendada siseriiklikku naftatarbimist võimalikult valutult ja mitmekesistada importnafta allikaid. Samad eesmärgid kehtivad praegugi.
  Paljud vaatlejad usuvad, et Bush on suunda muutnud, kuna invasioon Iraaki näib nende eesmärkidega vastuolus olevat. Iraagi naftatootmise märgatav suurenemine tõstaks USA sõltuvust naftast võrreldes teiste energiaallikatega, kuna reageeringuga lisavarudele langeksid tõenäoliselt maailma naftahinnad. See omakorda tähendaks USA sõltuvuse suurenemist importnaftast, eriti Lähis-Ids. Iroonia seisneb aga ses, et USA-l oli Iraagi naftasektori üle suurem kontroll ÜRO sõjaeelse ?Nafta toidu vastu? programmi raames, kui tal on tulevases demokraatlikus Iraagis. Kui Bushi administratsioon otsib stabiilseid, mitmekesiseid ja odavaid naftatarneid, võinuks ta lihtsalt kõrvaldada embargo Liibüalt, Iraanilt, Iraagilt, Sudaanilt ja lasta naftal voolata. USA huve Iraagi nafta osas ei juhtinud energiapoliitika. Bushi administratsioon mõistis, et Iraagi nafta on eelkõige geopoliitiline vara. Kes iganes kontrollib Iraagi naftat, see kontrollib ka Iraaki.
  Saddami mõjuvõim tulenes tema kontrollist maailma suuruselt teise naftareservi üle. Ta mõistis väga hästi rolli, mida nafta tema võimu juures mängis. Invasiooni- ja lüüasaamisvõimalusega silmitsi seistes ähvardas Saddam põletada Iraagi naftaväljad. Kui USA kavandas oma invasiooni, muutus naftaväljade kaitsmine kõige prioriteetsemaks. Eesmärk polnud varude suurendamine või alandatud hinnad ameeriklastele, vaid Saddami võimult eemaldamine ja uue Iraagi valitsuse kohale seadmine ja kindlustamine. Iraagi tulevik sõltub otseselt Iraagi naftatootmise saatusest. Siiski on naftaäri veidruste juures raske aru saada, kuidas Bushi administratsioon suudab oma sihte Iraagis saavutada.
  Loogika on lihtne. USA peab kasutama naftatulusid, et nihutada Iraagi rezhiimimuutuse finantseerimise koorem Ameerika maksumaksja kaelast ära. Kõik rekonstruktsiooniplaanid sõltuvad pikemas perspektiivis Iraagi võimest suurtes kogustes naftat eksportida. Kui Iraak naftat ei tarni, ei saa Bush täita oma lubadusi Iraagi ja Ameerika rahvale, maailma üldsusele.
  Enne invasiooni ulatus Iraagi naftatootmise võimsus kolme miljoni barrelini päevas. Iraak ei ole võimeline oma tootmist sellise tasemeni suurendama aja jooksul, mis on vajalik Iraagi valitsuse loomiseks. Kui Iraak ei suuda seda ka mõne järgmise aasta jooksul teha, raskendab see nii USA välis- kui energiapoliitikat. Kuidas finantseerib USA Iraagi pikaajalist rekonstrueerimist? Kes maksab, et säilitada habras Iraagi demokraatia? Kas USA jätkab okupatsiooni, kui see ei suuda Iraagi inimestele pakkuda toitu, arstiabi ja teisi põhiteenuseid? Neile küsimustele ei saa seni vastata, kuni stabiilne rezhiim Iraagis ei suuda kontrollida ja tagada püsivat naftaeksporti.
  © Project Syndicate
  Autor: A. F. Alhajji
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
FI ekspert: intressi fikseerimine on pankadele kasumi võtmise koht
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Pangad arvestavad intressi fikseerides riske selliselt, et mitte kahjumisse jääda, vaid pigem kasumit teenida, kirjutab finantsinspektsiooni finantsteenuste järelevalve osakonna juht Mari Puusaag-Tamm
Analüüsifirma: Pelotoni aktsia on väärt null dollarit
Analüüsifirma New Constructs hoiatas investoreid investeerimise eest niinimetatud zombifirmadesse, mille väärtus turul võib minna nulli. Üks sellistest on treeninguvarustuse tootja Peloton.
Analüüsifirma New Constructs hoiatas investoreid investeerimise eest niinimetatud zombifirmadesse, mille väärtus turul võib minna nulli. Üks sellistest on treeninguvarustuse tootja Peloton.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Raadiohommikus: kõrgharidusest, tööjõust ja e-residentsusest
Käes on kõrgkoolidesse sisseastumise aeg. Kas kõrgkoolid suudavad ette valmistada just neid spetsialiste, keda tööturg vajab? Kui palju välistudengeid on Eestisse oodata?
Käes on kõrgkoolidesse sisseastumise aeg. Kas kõrgkoolid suudavad ette valmistada just neid spetsialiste, keda tööturg vajab? Kui palju välistudengeid on Eestisse oodata?
Kallas Ukraina ja Moldova kandidaatriigi staatusest: see on suurim edasiminek pärast NSVL-i lagunemist
Eile andsid riigijuhid Brüsselis Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu ametliku kandidaatriigi staatuse. Ka Ukraina presindet Volodõmõr Zelenskõi ütles, et see on nende riigi jaoks üks olulisemaid sündmusi pärast Nõukogude Liidu lagunemist.
Eile andsid riigijuhid Brüsselis Ukrainale ja Moldovale Euroopa Liidu ametliku kandidaatriigi staatuse. Ka Ukraina presindet Volodõmõr Zelenskõi ütles, et see on nende riigi jaoks üks olulisemaid sündmusi pärast Nõukogude Liidu lagunemist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.