TOP 30 ? valdavalt eraettevõtted

Eda-Liis Kann 28. jaanuar 2004, 00:00

1994. aastal jõudis Eesti Tööstuse Keskliidu poolt koostatud 30 edukama ettevõtte nimistusse ka Balti Laevaremonditehas. Kümme aastat hiljem võidab Balti Laevaremonditehas eksportöör 2003 tiitli ja Ettevõtluse auhind 2003 peapreemia.

1994. aastal oli Balti Laevaremonditehas üks väheseid venekeelseid suurettevõtteid, kes suutis õigel ajal Lääne turule ümber orienteeruda. See on peadirektor Fjodor Bermani sõnul andnud tehasele Riia ja Klaipeda analoogsete ettevõtete ees kuni kaheaastase edumaa.

Jõudsalt edeneva läänesuunalise tegevuse kõrval taastub tasapisi ka idaturg ? Venemaa on Eesti iseseisvumise esimesest ehmatusest üle saanud. Tol ajal töötas Kopli põhjatipus 1000 inimest, kusjuures enne taasiseseisvumist oli töötajaid 3000 piires.

Laevaremonditehase edu taga oli ka koostöö Eesti Raudteega. Pärast esimese elektrirongi kapitaalremonti 1993. aastal sõlmiti leping 22 Riias valmistatud diiselrongi moderniseerimiseks.

Saku Õlletehase direktor Cardo Remmel kommenteeris 1994. aastal Saku Õlletehase 30 parima ettevõtte hulka jõudmist õige strateegia valikuga. Kindlasti aitas ettevõtte arengule kaasa ka oma müügivõrgu väljaarendamine. Tulevikuplaane valgustades lausus Remmel, et aprilli alguses hakkab õlletehas valmistama vaadiõlut, mis on mõeldud restoranidele.

TOP 30 hulka jõudis ka Läätsa kalatööstus, mis oli 90ndate alguses endise Saare Kaluri osadest üks esimesi, kes hakkas iseseisvalt oma äri ajama. 1994. aastal läks kogu toodang ekspordiks. Läätsa kuulsaim kaubaartikkel oli sprotikonservid, mida eksporditi Venemaale ja T?ehhi. Lisaks müügi Saksamaale angerjat ja ahvenat.

Eesti tööstuse 30 parema hulka jõudis ka Eesti Tubakas, keda aitasid tipus püsida firma välisosaniku Svenska Tobacco finantseeringud. Ettevõtte käive oli 147,4 mln ja kasum 38 mln krooni.

1994. aasta kevadel toodi turule uus tubakatoode Royal Extra, mis oli kui revolutsioon Eesti tubakatööstuses. Tegu polnud pelgalt uue pakendiga, vaid ka uue sisu ja kvaliteediga. Nimi Royal Extra tuli sellest, et uut toodangut plaaniti ka eksportida ja välisturul mõjub see nimi paremini. 1994. aastal algas ka Eesti Tubaka uue tootmiskompleksi ehitamine Lasnamäele.

RAS Eesti Tubakas tootis 2001 augustis Tallinnas asuvas tehases viimase suurema partii sigarette ning koondas 150 inimest. Sigaretimarkide tootmine viidi üle Rootsi ettevõtte emafirma Svenska Tobaksi tehasesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:37
Otsi:

Ava täpsem otsing