Tõnis Arnover • 8. märts 2004 kell 9:04

EL tõhustab dumpinguvastast võitlust

Euroopa Komisjon teeb täna ettepaneku, kuidas edaspidi lihtsamini rakendada välisfirmade kaupade suhtes dumpinguvastaseid sanktsioone.

Euroopa Komisjoni kaubandusvoliniku Pascal Lamy ettepaneku kohaselt, mis on pälvinud juba liikmesriikide toetuse, saaks komisjon edaspidi dumpinguvastaseid sanktsioone rakendada liikmesriikide lihthäälteenamuse toel, kirjutab Financial Times.

ELi firmad kurdavad tihti, et väliskonkurendid tarnivad ELi turule kaupu dumpinghinnaga, mida võimaldavad neil kodumaal saadavad ebaseaduslikud subsiidiumid. Kõige häirivam on see Hiina puhul, mis ujutab ELi turgu üle oma odavate toodetega. Viimasel viiel aastal ELis tehtud 181 dumpinguuuringust on 26 seotud Hiina toodetega.

Kuid ELi riikidele jäetakse täpselt samuti võimalus lihthäälteenamusega blokeerida komisjoni dumpinguvastaste sanktsioonide rakendamine, mis on vajalik näiteks poliitiliselt keerulistel juhtudel.

Hetkel kuum