Ülo Toomsalu • 22. märts 2004 kell 6:08

PM: Iisraeli teemandiärimees nõuab Eestilt 25 miljonit krooni

Iisraeli kodanik nõuab Eesti riigilt 25 miljonit krooni, sest olevat kaotanud suurt kasumit tõotanud teemandiäri, kui politsei teda alusetult vahi all hoidis.

«Olen südamest solvunud ja maruvihane,» lausus Uri Marty (64). «Lähen kas või Euroopa Inimõiguste Kohtuni välja, kui Eestis õiglust jalule ei seata, sest mind alandati, mu tervis rikuti lõplikult ära ja mind jäeti ilma rahasummast, mida ma kunagi enam ei teeni.»

Reedel esmakordselt kahjunõude Eesti riigi vastu Tallinna linnakohtusse viinud Marty saaga sai alguse 2001. aastal. Tel Avivis elanud ja seal teemandiäri ajanud Marty oli siis parajasti oma Eestis elaval naisel külas, kui kaks Pärnu politseinikku tal Tallinnas käed raudu panid ja pikemate selgitusteta arestimajja viisid, kirjutab Postimees.

Nagu selgus, oli temalt kunagi raha laenanud ja 2500 krooni võlgu jäänud Pärnu naine politseile kaevanud, et Marty olevat teda telefonis vägivallaga ähvardanud, kui ta ei maksa oma võlga. Seepeale algatas politsei kriminaalasja.

Kaheksa päeva Pärnu arestimajas istunud Marty nimetab seda oma elu halvimaks kogemuseks. Varem juba kolm infarkti üle elanud ja invaliidiks tunnistatud mees sai kambris enda väitel neljanda infarkti.

Kaks kuud hiljem lõpetas politsei asja uurimise ja vabastas Marty kahtlusest, sest uurijad ei leidnud telefonivestluse lintidelt, mille kaebaja tõi, ainsatki lauset, milles Marty oleks võlgnikku ähvardanud.

Politsei tunnistas oma eksimust, palus Martylt vabandust ja riik maksis talle alusetult vabaduse võtmisega tekitatud kahju 10 870 krooni. Siin peitubki põhjus, miks mitmed advokaadid on kaotust eeldades varem loobunud Marty haginõuet kohtus esindamast, sest seaduse järgi on riik talle ühe korra moraalse kahju ja vahi all viibitud päevade eest saamata jäänud tulu juba hüvitanud.

Siiski pole Marty jonni jätnud. Saanud endale riigi kulul esindaja, vandeadvokaat Aivar Ennoki, võttis ta taas jalge alla kohtutee. Ta esitas linnakohtule suure paki dokumente ja kirjavahetusi 2001. aasta algusest, mis peaksid tõestama, et ta kaotas vahi all viibimise tõttu 25 miljonit krooni.

Nimelt olevat 1985. aastast teemandiäris hindajana tegutsenud Marty enda väitel võitnud konkursi, tänu millele sõlmis Iisraeli rahvuslik vääriskivikeskus temaga lepingu. Sellega anti talle õigus vahendada keskuse teemante 50 miljoni dollari väärtuses. Lepingu järgi pidi Marty saama sellelt summalt komisjonitasu 2,8 protsenti ehk just selle summa, mida ta Eestilt nõuab.

Enne vahistamist oligi ta jõudnud suure tehinguni ühe Vene firmaga, ent see läks luhta, sest ta istus lepingu täitmise ajal arestis.

Kui aga Iisraeli vääriskivikeskus sai teada, et ta oli vahi all istunud, saatsid nad Martyle teate lepingu lõpetamisest sõnumiga, et «ajavad asju vaid inimestega, kel on laitmatu reputatsioon».

Hetkel kuum