Kiipkaart ja salasõna täiendavad arvuti turvalisust

Hendrik Roosna 25. märts 2004, 00:00

Fujitsu Siemens pakub oma äriseeria süle- ja lauaarvutitele kiipkaardipõhiseid turvalahendusi tootes Secure IT Suite. Turvalahendusi kasutavad ka teised tootjad, tuntuim on IBM integreeritud turvakiibiga. Kõvaketta muudavad mitmed tootjad turvalisemaks, lisades sellele flash-tüüpi lisamälu.

Turvamine kiipkaardiga käib vastava tarkvara toel, selleks saab kasutada mitut tasandit.

Sisselogimise administreerimine. Sellisel juhul käivitub arvuti ainult õige kiipkaardi sisestamisel. Turvalisus tagatakse sellega, et enne kaardi sisestamist ei liigu vool emaplaadil ning kõvaketas pannakse pöörlema alles siis, kui kõvaketta juures asetsev flash-mälu õige kaardi ära tunneb.

Võimalusi ligipääsuks saab kombineerida, et leida kasutajale kõige mugavama tee arvutisse sisenemiseks. Tavatöökohas peaks piisama lahendusest, mis ühendab kiipkaardi ja PIN-koodi.

Paroolide salvestamine. Oma töö pärast pean meeles umbes kümmet erinevat salasõna, kõik need aga annab salvestada ühele kiipkaardile, vastav tarkvara sisestab vajalikus kohas need kasutaja eest ise. Hiljem, klõpsates kiipkaardile salvestatud lingil, avab see automaatselt soovitud lehekülje ja logib end sisse. Töökohalt lahkudes jäävad paroolid kaardile ega jäta märke arvutisse, säilib turvalisus ja suureneb mugavus.

Meeles on vaja pidada vaid 4?8 tähte või numbrit, et kaitsta kiipkaarti, muud salasõnad võib rahuliku südamega unustada ja kindel olla, et töökeskkond on turvaline.

Krüpteerimine ehk andmete salastamine. Secure IT Suite?i tarkvaraga on võimalik ka andmeid krüpteerida, seda failide ja kataloogide kaupa. Näiteks äripartnerile tähtsat e-kirja saates võib saadetava info krüpteerida ja eraldi saata partnerile salasõna, millega seda avada. Kiipkaardi kadumise puhul aitab varukoopia. Kadunud kaarti ennast saab aga kasutada vaid koos PIN-koodiga, võõras andmetele seega ligi ei pääse.

Turvatarkvara ja kiipkaardi lahendus on seotud hangitava arvutiga, seega oleks kasulik riistvara hankimisel kohe arvesse võtta ka turvariske.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing