Ülo Toomsalu • 8. juuni 2004 kell 5:58

EPL: Eesti firmad maksavad Vene inspektorite kontrollreidi kinni

Venemaa soovib Euroopa Liidu eeskujul luua nimekirja ettevõtetest, kellel on õigus Vene turule loomset toidukaupa müüa.

Kõikide 25 ELi liikmesriigi ettevõtted, keda huvitab Vene turg, peavad selleks kantseldama oma kulu ja kirjadega Venemaa veterinaarinspektoreid, kes suvel ettevõtteid üle vaatama saadetakse, kirjutab Eesti Päevaleht.

Nädala jooksul peab veterinaar- ja toiduamet Moskvasse edastama Venemaa turule loomse päritoluga toidukaupa müüa soovivate ettevõtete nimekirja.

Venemaa on juba enne 1. septembrit lubanud kõigisse nimekirja ettevõtetesse inimesed inspekteerima saata. Kõik inspektorite sõidu- ja majutusega seotud kulud katavad firmad, keda külastatakse.

?See on Venemaa veterinaarametnike väljapressimine,? ütles toodanguga Venemaa poelettidele pürgiva Tallinna Piimatööstuse juhatuse esimees Kadi Lambot. ?Hea, et nad vastuvõtmisel ei nõua ka seda, et suuremad ettevõtted korraldaksid neile Alla Pugat?ova kontserdi.?

Lamboti sõnul peab Vene turule müüa sooviv Eesti ettevõte juba praegu olema tunnustatud vastavalt ELi määrusele ning nii toodang kui ka ettevõte peab olema sertifitseeritud Venemaa vastava agentuuri poolt. Viimane hõlmab toote kontrolli Venemaa laboris. Lamboti hinnangul oleks uue korra puhul tegemist topeltinspekteerimisega Venemaa poolt.

Hetkel kuum