Ülo Toomsalu • 16. august 2004 kell 6:00

PM: Valitsus sihib alkoholiaktsiisi tõstmisega mitut eesmärki

Rahandusminister Taavi Veskimägi tunnistas, et alkoholiaktsiisi tõstmise kava taga on ka suundumus tarbimise maksustamisele.

«Kui me tahame vähendada otseseid makse ? mis on Eesti ettevõtjate konkurentsivõimet silmas pidades igati õige ?, siis tuleb see kompenseerida kaudsete maksudega,» ütles Veskimägi Postimehele. «Mina olen alati pidanud õigeks seda, et vähendame otseseid makse, jätame inimesele rohkem raha ja maksustame pigem tarbimist ja erinevaid pahesid ? tubakat, hasartmänge, alkoholi.»

Veskimägi sõnul jääb seega inimese enda otsustada, kuidas ta tänu tulumaksumäära vähenemisele vabanenud raha kasutab.

Aktsiisitõusu algne mõte lähtus ministri kinnitusel kõigele vaatamata siiski rahva liiga suurest alkoholilembusest, mida soodustab ka viina madal hind.

«Kui viie aasta jooksul on leib kallinenud 30%, siis kange alkoholi hind on jäänud sisuliselt samaks ja selle kättesaadavus muutunud mitu korda paremaks,» väitis Veskimägi. «Alkoholi hinna kallinemine vähendab alkoholi tarbimist muuhulgas ka noorte hulgas, kes on minu arvates ühed hinnatundlikumad tarbijad.»

Sotsiaalminister Marko Pomerants nimetas alkoholiaktsiisi tõusu osaks meetmetest, millega valitsus tuli välja kevadel, mil kõne all olid reklaamipiirangud ja alkoholi kättesaadavuse vähendamine noorte hulgas.

Hetkel kuum