Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Parex Panga juht näeb kõiges võimalusi

    Kas te gümnaasiumi lõpetasite kiitusega? Ei, kui aus olla, olin hästi halb õpilane. Ma olin ebatraditsiooniline inimene, tegin sel ajal punkbändi ja õppimisega ei viitsinud eriti tegeleda.
    Ma käisin 7 keskkoolis, mis oli karm kool ja olin seal pigem halvas kui heas kirjas.
    Millal pööre tuli? Pööre tuli kuskil TPI teisel või kolmandal kursusel, siis hakkas mul asja vastu tõsisem huvi tekkima.
    Milline oli teie esimene töökoht? Esimene töökoht pärast kõrgkooli oli Sotsiaalpank. Algul pool aastat töötasin ökonomistina ning aasta juhtisin välisoperatsioonide valitsust. Sealt tuli ka minu esimene juhtimiskogemus, olin siis 22 aastane ning mul oli kokku nelikümmend alluvat.
    Milline on teie suurim erinevus 22-aastase juhina ja praegu? Kärsituse vahe. Siis olin noor ja hästi tahtmist täis ning ei mõelnud nii pikalt ette kui täna. Täna töötan palju rohkem stsenaariume läbi kui tol ajal. Maailm oli siis ka palju mustvalgem kui täna.
    Mis tüüpi juht te olete? Ma olen hästi demokraatlik inimene. Ma pole nagu direktor. Ma pigem vaatan, et asjad läheksid õiges suunas. Tee ei pea olema noolsirge, vaid võib olla ka väikeste käänakutega. Peaasi, et organisatsioon läheks põhi- eesmärgi poole. Inimesed võivad sealjuures vahepeal ka erinevaid variante otsida.
    Mis on juhi töös kõige ebameeldivam? Ma arvan, et kõige ebameeldivam on konfliktide lahendamine, kuid õnneks mul on neid hästi vähe. Ma arvan, et mul on õnnestunud neist siiamaani hoiduda.
    Kuidas valite endale meeskonda? Ma arvan, et teadmisi ja oskusi saab omandada, aga meeskonda valin hoiakute ja ellusuhtumise järgi. Need on midagi, mida ei saa muuta.
    Millise ellusuhtumisega peaks olema, et sobida Parex Panka tööle? Meil oli põhiliseks motiiviks mille järgi inimesi valisime ärategemise soov. Hästi kõrge saavutusvajadus. Otsisime põlevate silmadega inimesi, kes ise saavad aru, mida neil teha tuleb ning kel arendamisvajadus on sisemiselt olemas.
    Milline on teie praegune tööalane väljakutse? Praegu valmistame ette sügisest müügitööd. Et kanda Parex ka Eesti finantsturu kaardile.
    Mida peate senimaani oma suurimaks saavutuseks? Siiamaani olen teinud neid asju, mis mulle rõõmu pakuvad. Ma arvan, et Ühispanga Varahalduse a/s ümberstruktureerimine ja käimavedamine. Kui sinna tööle läksin, siis firma oli sisuliselt pankrotis, polnud raha palkadegi maksmiseks. Täna teenitakse seal paarkümmend miljonit kasumit. Kaheksast inimesest koosneva firma kohta arvan, et see pole halb tulemus.
    TPI-s õppisite tööstusjuhtimise planeerimist. Mida saite oma õpingute ajast kaasa? Ma arvan, et hulgaliselt kontakte ja üldise mõtlemisvõime.
    Olete magister rahvusvahelise finantsjuhtimise alal. Mis ajendil otsustasite magistrantuuri minna? Lihtsalt, et anda oma ajule ka teoreetilist süsti. Muidu olen hommikust õhtuni praktiliste, igapäevaste ülesannetega hõivatud. Abstraktsele mõtlemisvõimele pole rakendust.
    Oma magistritöö kirjutasite eraisiku rahandusest. Millest see idee alguse sai? Pangas puutusin iga päev kokku nende klientidega, kes tegid majanduslikult hästi ebaratsionaalseid otsuseid. Näiteks, mida väiksema sissetulekuga inimene, seda kallemaid pangateenuseid ta kasutab, võib ühe tendentsi välja tuua.
    Ma arvan, et kõik võivad rikkaks saada, kui seda targalt teha. Sealjuures tuleks ära unustada emotsioonid ja mõelda vahepeal ratsionaalselt, mis küll pole inimestele hästi omane. Aga seda järgides on võimalik väga häid tulemusi saavutada. Selleteemaline raamat on mul käsikirjas olemas.
    Kui kaua võttis 200-leheküljelise raamatu kirjutamine aega? Materjali kogusin paar aastat, aga kirjutamine võttis 3 kuud aega. See oli siis 10 kuni 11-12 tundi päevas, sel ajal ma mujal tööl ei olnud. Asjaolude sobiv kokkulangemine võimaldas selle ära teha. USA-s on eraisiku rahandus eraldi teadus, millest arvukalt raamatuid kirjutatakse. Tänapäeval kasutab seda materjali Hansapank oma tellerite koolituses.
    Kuidas on teie arvates võimalik rahalist edu saavutada? Ühest valemit ei ole. See on pigem hunnik tegevusi ja planeerimist ning järjepidevust. Vajalik on pikemaajalisemate plaanide seadmine. Alustada võiks kasvõi oma sissetulekute ja väljaminekute ülevaatamisest. Ma ise üritan teha seda, mis ma räägin ning olen paar aastat pidanud isiklikku raamatupidamist.
    On teil juhina eeskujusid? Tom Peters on mõtteviisi poolest lähedane. Ta on küll vahest veidi tehnoloogia keskne, kuid radikaalse lähenemisega. Teda on aeg-ajalt hea lugeda. Raputab üles. Jack Welsh samuti ? eriti tema põhimõte, et juhi oluliseks ülesandeks on endale väärilisi mantlipärijaid kasvatada ? asi, millega Eesti ettevõtted absoluutselt ei tegele.
    Mida viimati lugesite? Praegu loen Beria elulugu. Vahel mul käivad raamatuostmise hood, siis ma ostan kohe kümme raamatut korraga ning kui vaba moment tekib, võtan reast esimese. See on hea, kui alati on kümme kuni kakskümmend head raamatut ootamas.
    Kui oluliseks peate emotsionaalset intelligentsust? Ma olen ratsionaalne inimene. Mulle IQ meeldib rohkem. EQ on pigem pseudoteadus.
    Kas teie tööaeg mahub 8-tunni piiridesse ?Kümne tunni sisse mahub küll. See oleneb palju päevast, kui midagi teha pole, siis ei pea ju tööl käima. Ma olen seda oma kolleegidele ka öelnud, et kui töö valmis, siis ei pea siin istuma ja arvutit vahtima.
    Kui seda kontorit siin avasime, siis ikka 60 - 70 tundi nädalas tuli ära.
    Mis teil aitab nii pikki tööpäevi vastu pidada? Kui töö meeldib, siis kella ei vaata. Kui tegevus on meelepärane, siis pole probleemi.
    Kas ka harrastusteks jätkub aega? Väga vähe kahjuks. Ikka üritan vahel purjelauaga sõita. Aga sellega on nii, et kas ilma on või mitte. Siis kui on puhkus või nädalavahetus, siis tavaliselt pole tuult. Meelsasti tegelen koduste toimetustega ja lapsega ning loen.
    Kuhu olete oma raha investeerinud? Mul on oma väike investeerimisfirma. Aktsiaid ma pole ostnud. Otse aktsiatesse investeerimine eeldab põhjalikumat analüüsimist, milleks mul kahjuks aega ei ole. Olen inimestele ka soovitanud, et investeerige fondidesse. Las professionaalid teevad.
    On teil tööelus on ka tagasilööke ette tulnud? Mul on hästi sujunud. Ma arvan, et tagasilöök pole üldse hea sõna. See on paljuski suhtumises kinni, mida keegi peab tagasilöögiks ja mida keegi peab uueks võimaluseks. Mina olen siiamaani üritanud mõelda, et kõik on uued võimalused ja nii see on läinud ka.
    Kus kujutate end viie aasta pärast töötamas? Ma ei tea, pole sellele mõelnud. Kuid tean, et teen kindlasti seda, mis mulle meeldib. Ma ei usu karjääri ette planeerimisse. Keegi ütles väga hästi, et karjäär tekib tutvustest ja kontaktidest.
    Ma olen kogu elu senimaani töötanud panganduses, aga ma ei tea, kas ma peaksin seda terve elu tegema. Kindlasti on vahepeal väga värskendav teha midagi muud.
    On teil veel teostamata unistusi? Mul on selline salaunistus, et tahaksin kunagi tootmispoolt ka korraldada, kuid sinnani ma pole veel jõudnud.
    Märt Meerits, Ühispanga Varahalduse juhatuse liige:
    Mina olen Loit Linnupõllu mantlipärija ja me oleme koos töötanud erinevates valdkondades.
    Loit on väga hea meeskonnaliige ja oma inimeste eest seisja. Ta on suur iseõppija ja mõnes suhtes lausa perfektsionist.
    Loit on läbimurdja tüüp ideede tasandil. Ta on ideede eest lõpuni võitleja ja väga sihikindel.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.