Tõnis Arnover • 4. oktoober 2004 kell 9:05

Euroopa Liidu laienemine aeglustub

Euroopa Komisjon avaldab sel nädalal aruande, kust selgub et EL on järgmiste riikide vastuvõtmist aeglustanud, kirjutab Financial Times.

Sealt selgub, et üksnes Bulgaarial ja Rumeenial on võimalik pääseda ELi liikmeks järgmise viie aasta jooksul.

Seevastu Horvaatia, mis lootis ELi pääseda aastail 2007-2009, võib sinna saada mitte varem kui aastail 2011-2013. Paremad lootused pole ka teistel endisest Jugoslaaviast eraldunud riikidel ja Albaania.

Lähema kümne aasta jooksul ei ole ELi asja tõenäoliselt ka Türgil, kelle liitumiskõneluste alustamisest on viimasel ajal palju räägitud. Nagu ütles ELi laienemisvolinik Günter Verheugen ajalehele Bild am Sonntag, on peatselt Türgi kohta avaldatav ELi aruanne palju kriitilisem, kui enamik asjatundjaid arvagi oskab. Türgi ise loodab kõnelusi alustada juba detsembris.

Hetkel kuum