Kalev Kask: EGeeni partnerlus Geenivaramuga pole veel lõppenud

06. oktoober 2004, 08:27

Küsimustele vastab EGeeni nõukogu esimees Kalev Kask.

Tänane Äripäev annab <#ülevaate=http://www.aripaev.ee/2718/uud_uudidx_271801.html> Geenivaramu hetkeseisust. Läinud reedel küsisime sellega seoses ka EGeeni nõukogu esimehe Kalev Kase arvamust. Kahjuks saabusid tema vastused alles eile õhtul, mil leht oli juba trükki läinud. Avaldame tema vastused nüüd.


<b> EGeen on teatud Geenivaramu rahastamise lõpetamisest. Kas see tähendab, et EGeeni ja Geenivaramu partnerlus on sellega lõppenud? Mis on eelduseks, et EGeen taas Geenivaramule oma rahakoti avaks? </b>

Leping ja partnerlus ei ole sellega veel lõppenud. Edasiminekuks oleks vajalik diskussioon, kuidas edasi minna nii, et geenivaramu andmed globaalse ravimitööstuse teadus- ja arendustöös kasutatavad oleks ja neid oleks võimalik turustada.

<b> Millised on ikka Teie kõige suuremad etteheited Geenivaramule? Milles see Geenivaramu-poolne lepingu rikkumine täpselt ikkagi seisnes? </b>

Sisuliselt langevad need kokku geenivaramu teaduskomitee koosoleku peamiste soovitustega 2003 lõpust ning lisaks soov tagada efektiivne organisatsiooniline suutlikkus. Steve Jurvetson võttis juulis EPL-le antud intervjuus geenivaramu teemalistele küsimustele vastates probleemid üsna täpselt kokku. EGeeni olulisim etteheide tuleneb tõsiasjast, et Geenivaramusse kogutavad andmed nende praegusel kujul ei ole turustatavad. Kui Geenivaramusse kogutavad andmed ei ole turustatavad, siis Geenivaramu lepinguline kontseptsioon praktikas lihtsalt ei tööta.

<b> Kuidas tekkinud olukord Teie arvates laheneb? Või kas on siin üldse mingit lahendust? </b>

Arutame Geenivaramu esindajatega vastuseid meie poolt varem saadetud ettepanekutele, et oleks, mille baasilt edasi minna.

<b> EGeeni omanik EGeen International Corporation on projekti paigutanud juba vähemalt 50 miljonit krooni. Kuidas te loodate selle raha tagasi teenida? </b>

Teades, millega saavad hakkama selles valdkonnas populatsioonipõhiseid uuringuid tegevad firmad nagu deCode Genetics Islandil, Galileo Genomics Kanadas või kasvõi GeneOS siinsamas Soomes, siis loomulikult on ka meil huvi selle vastu, et Geenivaramusse investeeritud suure hulga eraraha eest oleks lootust ka midagi vastu saada. Tulemuslikud uuringud ja andmete turustamine on võimalik, kui ülimat rõhku pööratakse andmete kvaliteedile ja täpsusele, sest ainult nii on võimalik tagada eelis suurte farmaatsiafirmade ees, kellest igaühel on talletatud 1 miljon kuni 2,5 miljonit proovi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    10. November 2009, 00:00
    Otsi:

    Ava täpsem otsing