11. oktoober 2004 kell 6:46

Saudi Araabia võib ministri sõnul naftatootmist suurendada 30 protsendi võrra

Maailma suurima naftatootja, Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi kinnitas, et riik võib lähima kahe aasta jooksul toodangut suurendada 30 protsendi võrra.

'Me investeerime tootmise suurendamisse 2,5 miljardit dollarit aastas', lausus minister intervjuus uudisteagentuurile Bloomberg. Riik võib vajaduse korral suurendada limiite 3,2 miljoni barreli võrra 14 miljoni barrelini ööpäevas, sõnas al-Naimi. Lisanaftast on 69 protsenti enamnõutud kerge või ülikerge nafta.

Septembris suurendas Saudi Araabia toodangut 0,5 miljoni barreli võrra 11 miljoni barrelini ööpäevas jättes 1,5 miljonit barrelit varuks. Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) tootis septembris 30,5 miljonit barrelit ööpäevas võrrelduna 29,5 miljoni barreliga augustis.

Kuid üldiselt vaevab Saudi Araabia naftatööstust investeeringute puudus. Kuningriik ei ole lubanud maailma suurimaid naftamaardlaid ekspluateerima välisfirmasid. Saudi Araabia naftavarud ulatuvad 250 miljardi barrelini, mis on üle kahe koha rohkem kui varude poolest teisel kohal oleval Iraanis.

Euroopa suuruselt kolmanda naftatootja Total SA Lähis-Ida tootmise presidendi Philippe Boisseu hinnangul vajab aastaks 2020 Saudi Araabia naftatööstus investeeringuid 200 miljardit dollarit.

Hetkel kuum