Mart Vabar • 24. november 2004 kell 22:00

Esimesed mobiiliviirused on alustanud pealetungi

Augusti keskpaiku levis teade Mosquito-nimelisest troojalasest, mis saatis omaniku teadmata telefonilt välja SMSe. See oli küll seotud ainult ühe mänguga (Mosquitos) ja levis vaid juhul, kui telefoniomanik seda mängu ilma tootjale raha maksmata kasutas, nii et mine neid telgitaguseid tea.

Mõlemad suvised telefoniviiruste juhtumid olid seotud Symbiani tarkvara kasutavate telefonidega ning Nokia, mis sellest puudutatud ei olnud, vaatas asja rõõmsalt pealt. Nüüd on löögi all aga nimelt Nokia toode, täpsemalt mudel 7610. Seda telefoni sihikule võtvat viirust on hakatud kutsuma SKULLS (ehk ?kolbad?), kuna selle poolt nakatatud telefoni ekraanil kuvatakse surnupealuid. Kes on see koodikräkkija pseudonüümiga Tee-222, kes väidetakse olevat viiruse taga, selles asjas võib ehk aeg arutust tuua, kuid telefoni rikkiminekut see teadmine vaevalt heastab.

Nokia mudeli 7610 omanikud, kui nad peaksid kusagilt alla laadima ning käivitama faili nimega 7610.extended. theme.manager.zip, lukustavad selle tegevusega kõik oma telefoni lisafunktsioonid peale tavalise helistamise, pealekauba täidab viirus telefoni ekraani mereröövlite sümboolikaga. Õnneks ei levi viirus ühest telefonist teise, nii et nakatumisoht sõltub ainult omaniku agarusest tundmatute failide katsetamisel.

Niisiis, ettevaatust tundmatute netist leitud failidega. Neid ei tohi ka telefonis uisapäisa käivitada!

Hetkel kuum