ÄP fototoimetus • 15. detsember 2004 kell 22:00

Soomes uurimise all 34 failivahetajat

Kinni pandud soomekeelsel veebisaidil oli hinnanguliselt 10 000 kasutajat. Veebilehel olid lingid umbes 6000 filmi, laulu, mängu ja tarkvara allalaadimiseks. Filmi-, muusika- ja tarkvaratööstus on hinnanguliselt saanud kahju mitme miljoni euro eest.

Soome autorikaitse seaduse järgi võib sellise rikkumise eest maksimaalselt karistada kaheaastase vanglakaristusega.

Operatsioon sai teoks Soome politsei ja Ameerika Filmitööstuse Liidu (MPAA) koostöös.

MPAA-l on sarnased projektid käsil ka Hollandi ja Prantsusmaa politseiga. Projektide eesmärk on sulgeda veebisaidid, mis on mõeldud BitTorrenti, eDonkey ja DirectConnect Peer2Peeri (P2P) failivahetusvõrgu kasutajatele.

P2P kliendid ei tõmba faile serveritest, vaid teiste kasutajate käest, samal ajal võimaldades teistel kasutajatel tõmmata faile, mis on alla laaditud või veel pooleli. MPAA jahitavad veebileheküljed pakuvad linke nendele failidele.

Autor: ÄP

Hetkel kuum