Romet Kreek • 28. detsember 2004 kell 22:00

Lõppev aasta tõotab kindlustussektorile tulla ajaloo kalleim

Kahjusid on veel vara kokku lüüa. Kindlustusseltsid on teatanud, et Aasia õnnetuse mõju rahvusvahelistele kindlustusseltsidele on piiratud, sest piirkond on suhteliselt vaene. Piirkonna peamine majanduskeskus ? Singapur ? pääses suurema kahjuta.

Maailma suurima kindlustuskompanii Lloyd?s of Londoni pressiesindaja Steve Farrance?i sõnul näitavad esialgsed prognoosid, et Lloyd?si riskide edasikindlustajate risk on piiratud turismisektori, eraisikute kahjude, reisikindlustuse ja laevandusriskidega.

Kaks maailma juhtivat edasikindlustajat ? Munich Re ja Swiss Re teatasid, et praegu on veel vara anda hinnanguid. American International Group teatas, et esialgsete teadete põhjal puuduvad AIG-l märkimisväärsed riskid ja kahjumid.

Swiss Re loodusõnnetuste divisjoni juhi asetäitja Serge Troeber ütles, et kuna India ookeanis pole veel sellises ulatuses sarnast õnnetust juhtunud, puudub usaldusväärne kahjumiajalugu, mis võimaldaks kindlustusseltsidel hinnata kiiresti võimalike kahjumeid.

Juba enne maavärinat ja hiidlaineid olid looduõnnetused teinud 2004. aasta kindlustusseltsidele kõige kulukamaks. Swiss Re andmetel põhjustasid peamiselt kahju Floridat tabanud orkaanid ja Jaapani maavärin. Seltsi hinnangul on sel aastal majanduslik kahju 105 mld dollarit ehk 78 mld eurot (1,22 triljonit krooni). Kindlustusseltsile läheb prognooside põhjal õnnetuste kuludeks 42 mld dollarit, mida on palju enam, kui 2001. aasta 37 mld dollarit. 2001. aastal oli varasem rekord, sest World Trade Centre?i tornid olid kindlustatud.

Hetkel kuum