Liis Kängsepp • 18 jaanuar 2005

Eesti ja Soome allkirjastavad rahvastikuregistrite andmevahetuslepingu

Täna allkirjastavad Eesti ja Soome siseministeeriumide esindajad Helsingis kahe riigi rahvastikuregistri vahelise koostöölepingu, teatas siseministeerium.

Sõlmitav raamleping reguleerib andmete vahetamist, töötlemist ja andmekaitset. Tänu andmevahetuse täpsemale reguleerimisele tõuseb mõlema riigi rahvastikuregistri andmete kvaliteet ning täpsustub ülevaade oma kodanikega naaberriigis toimuvatest sündmustest.

Lepinguga sätestatakse näiteks Soome elanikena registreeritud Eesti kodanikke ja Eesti elanikena registreeritud Soome kodanikke puudutavate sündide, surmade ja abielude registreerimise andmete vahetamine.

Lepingu alusel vahetatavatele andmetele on analoogselt riikliku rahvastikuregistri poolt kogutud andmetega juurdepääsuõigus vaid rahvastikuregistri andmete töötlemisega tegelevatel isikutel, kes vajavad andmeid oma tööülesannete täitmiseks. Vahetatavaid andmeid ei edastata kolmandatele isikutele.

Eesti siseministeeriumi esindavad pidulikul lepingu allakirjutamise rahvastiku ja regionaalala asekantsler Einike Uri ning rahvastiku toimingute osakonna juhataja Enel Pungas.

Hetkel kuum