Poodidesse on tulnud müügile naturaalne tervisekohupiim, mida valmistab vadakust Põltsamaa meierei juustutööstus.
?See on Itaalia tüüpi ricotta kohupiim, mis sarnaneb kodujuustuga,? selgitas ettevõtte tootmistehnoloog Marge Sütt Pärnu Postimehele. ?Kui tavaline kohupiim sisaldab kaseiinivalke, siis tervisekohupiim vadakuvalke. See on valmistatud värskest vadakust. Seal ei leidu lisaaineid. Toode on vähem happeline ja organism omastab seda kergelt.?
Süti sõnade järgi andis juustutööstus varem vadaku tasuta loomapidajatele.
Juustutootmise jäägi vadakuga on hädas ka teised tootjad. Aastaid tagasi ütles E-Piima juht Jaanus Murakas, et vadak toob iga päev ettevõttele tuhat krooni kahju, sest firma veab selle enda kulul farmidesse ja taludesse. Vahel pole vadakut kuhugi panna ja see tuleb utiliseerida.
Et vadakust tulu tõuseks, alustas E-Piim kolm aastat tagasi Türile tehase rajamist, kus oli kavas toota vadakust kütuselisandit. Seni pole Türi tehas kütuselisandit väljastanud.
?Türil teeme praegu vadakust valgupulbrit nii inim- kui loomatoiduks. Etanooli projekt on külmutatud, sest osa erainvestoreid võttis aja maha,? lausus Murakas eile Pärnu Postimehele.
Muraka teatel saadab E-Piim osa oma vadakust ka Põlvasse, kus sellest samuti pulbrit valmistatakse.
Seotud lood
Miks väikesed ja keskmise suurusega ettevõtted peaksid panustama rohkem innovatsiooni ja kuidas pank saab siin olla neile abiks, räägitakse värskes Äripäeva raadio saates.